Så er det klart: Etter å ha utkonkurrert «Pionér» og «Eventyrland», er det nå bestemt at Iram Haqs «Jeg er din» blir årets norske kandidat til Oscar.

Dette er Haqs regidebut, og at hun får representere Norge på første forsøk må jo anses å være en ganske stor fjær i hatten.

Så får det heller være at jeg kanskje syns juryens begrunnelse er noe uheldig formulert:

– Oscar-komiteen opplever «Jeg er din» som svært moden og universell film, en personlig og autentisk film skapt av en kvinnelig regissør og med kvinnelig hovedrolle som bærer filmens personlige uttrykk til fulle, heter det i en pressemelding fra Norsk filminstitutt.

Er det riktig å vektlegge kjønnet til regissøren og hovedrolleinnehaveren i en slik begrunnelse? Talte det mot «Pionér» at Aksel Hennie ikke er kvinne, for eksempel?

Vi velger å tro at det bare er filmens kunstneriske kvaliteter som ligger til grunn for utvelgelsen, og ønsker Iram Haq lykke til.

Hun må nok uansett tåle å i beste fall være en stor outsider i dette selskapet.

Blant filmene «Jeg er din» skal konkurrere mot er Sveriges «Eta sova dö», «The Grandmaster» regissert av mesteren Wong Kar-wai, danskene har et sterkt felt med blant annet «Jagten» og «The Act of Killing», mens Gilles Bourdos«Renoir» representerer Frankrike.

Den norsk-tyske samproduksjonen «To liv» – med blant andre Liv Ullmann og Sven Nordin – er plukket ut til Tysklands Oscar-kandidat.

Flesteparten av kandidatene i denne kategorien har jeg naturlig nok ikke sett, men av de jeg har sett vil jeg sette snart norgesaktuelle «The Act of Killing» høyest (danskene er dog ikke helt klare med sin utvelgelse ennå).

Også likte jeg også godt Brasils bidrag «Neighboring Sounds» som jeg så på Film fra Sør i fjor, men jeg ser egentlig ikke helt for meg at den kan gå til topps i Oscar-sammenheng:

Hvilke filmer som blir nominert til beste fremmedspråklige film blir klart 16. januar 2014.