Tittel: «Grenseløs kjærlighet», episode 5 av «Louis Theroux» sesong 2019
Hvor
: NRK TV
Hvorfor: En lærerik og cringe-verdig episode
Kategori: Dokumentar

Louis, Louis, Louis… Hva gjør en middelaldrende brite med briller og grått hår til en så fenomenal dokumentarvert?

Jo, to ting: Han tar lite plass og gir derfor mer fokus til det som faktisk presenteres. Og han reagerer som vi selv ville reagert på det han får presentert.

Er det én gang han virkelig personifiserer oss alle sammen, så er det i episoden om polyamorøsitet. 

Theroux kaster klærne

NRK TV ligger det åtte sesonger med Louis-godbiter og venter på deg. I mange år har den rolige mannen på en nøktern måte gitt oss små innblikk i andre tilværelser, både morsomme, grusomme og rørende. 

Bak de tykke brilleglassene gjemmer det seg et sympatisk blikk. Han har en myk, dog noe lav, stemme og stiller alltid spørsmålene man selv sitter inne med. Louis Theroux er oss alle, spesielt i de scenene hvor han er direkte ukomfortabel. Det ville jo vært merkelig å ta selv de sykeste historier med knusende ro og det gjør han heller ikke. 

Men sjelden har han vært mer utilpass enn i episoden fra 2019-sesongen kalt «Grenseløs kjærlighet». Vår mann besøker polyamorøse par i Oregon, USA, en delstat som virkelig er langt fremme når det kommer til polyamorøse familier.

Altså at man har mer enn én partner samtidig. 

Det er mye vi skal gjennom i denne episoden som både er interessant og litt trist, men det virkelige høydepunktet er når Theroux er på en sexfest hjemme i stua til en sexglad amerikaner. En stund får man inntrykk av at han er der som en observatør – en kikker – men det hadde ikke blitt god TV.

Dermed må Theroux kaste klærne, og vi blir med på en kort og intens reise. 

For mye ost er ikke sexy

Briter er kjent for å være noe rigide, og Louis Theroux er intet unntak. Amerikanere derimot, er kjent for sin åpenhet, og hvem er mer åpne enn de som frivillig drar på et sextreff i noens stue? I dette korte klippet møtes to verdener i en eksplosjon av massasje, bind for øynene og pisket krem. 

Å se Theroux sitte i undertøyet og bli massert og forsøkt opphisset av fremmede kvinner og menn, ofte flere på en gang, med bind for øynene, er den ultimate cringefesten. Mat kan være sensuelt og Louis har selv valgt ut maten de sakte skal kjøre inn i munnen hans. Han konstaterer i etterkant med at han burde gått for noe mer sensuelt enn bare ost, men det er etterpåklokskap. 

Måten han prøver å være åpen på i møte med disse frigjorte menneskene er underholdende, og som en A4-nordmann er det utrolig deilig å kjenne seg igjen i den usikkerheten hans, som nærmest strømmer ut av TVen i denne scenen.

Dette er selve essensen av rollen hans som dokumentarvert. Han tar oss med inn i ukjent landskap og prøver å tilpasse seg så vi slipper. 

Nettopp derfor er dokumentar-episodene hans så bra. Han reagerer som jeg ville gjort, men sier alltid ja til å teste ting likevel, og gjør dermed urelaterbare ting relaterbart. Derfor liker jeg det jeg ser. 

Setter du pris på våre tips og anbefalinger? 

Filter Film og TV har siden 01.04.2020 vært en tjeneste fra Filter Media Norge AS som lages utenfor redaksjonene, men innholdet er ikke styrt av avtaler med enkeltaktører. Alle våre dyktige skribenter har fått fritt spillerom til gi leserne sine beste strømmetips og disse er tilgjengelig på våre nettsider, i vårt nyhetsbrev eller i vår eminente chatbot! Dette er helt GRATIS. Men hvis du liker det du får, ber vi ydmykt om din støtte. 

Du kan bidra med en 15 kroners ukentlig donasjon, en uforpliktende valgfri donasjon eller få en rålekker Filter t-skjorte når du donerer 498 kroner. Din donasjon støtter også den viktige journalistikken som vår søsterpublikasjon Filter Nyheter står for. Donasjonen foregår i Vipps, krever ingen annen innlogging eller bruker, og er like enkel å sette opp som å kansellere.

Bare klikk på knappen under så blir det hele gjennomført.  Samtidig godtar du våre vilkår.

Vil du heller støtte oss med 498,- slik at du får en t-skjorte, velger du din størrelse her:

 

Ønsker du å donere ett større (eller mindre) beløp uten t-skjorte, kan du gjøre dette direkte i Vipps-appen. Velg «Send» og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).

 

Happy streaming! / Gledelig strømming!