Før hans død i 2008 hadde 46 år gamle David Foster Wallace blitt en av litteraturverdenens mest respekterte navn, spesielt etter at han ga ut den hyllede mursteinen «Inifinite Jest».

Gjennombruddsromanen, som kom ut i 1996, foregår i en nær fremtid hvor USA, Canada og Mexico har gått sammen i én superstat og omhandler (veldig, veldig forenklet) jakten på en særdeles underholdende videokassett.

De 1079 sidene er foreløpig ikke i ferd med å bli filmatisert.

Derimot har innspillingen nå startet for filmen basert på journalist David Lipskys samtaler med Wallace da han fulgte bokturneen hans i 1996, «Although Of Course You End Up Becoming Yourself: A Road Trip With David Foster Wallace».

Samtalene skulle danne basis for en artikkel i Rolling Stone, men ble ikke publisert etter at forfatteren og journalisten ble uvenner. I stedet hentet Lipsky dem frem igjen etter at Wallace døde.

Lipsky spilles i filmen av Jesse Eisenberg, mens Jason Segel spiller Wallace. Tittelen er forøvrig gjort litt mindre munnfull-aktig: «The End of the Tour».

Boka var kritikerrost, men likevel ser det ut til at hverken David Foster Wallace’s etterlatte eller forlaget som ga ut bøkene hans har noen særlig sans for filmatiseringen.

I en uttalelse publisert av LA Times går de og The David Foster Wallace Literary Trust, stiftelsen som forvalter forfatterskapet hans, hardt ut mot produksjonen.

Her står det at de «ønsker å gjøre det klart at de ikke har noen kobling til, og hverken godkjenner eller støtter» filmen.

– Denne filmen er løselig basert på transkriberinger av et intervju David ga samtykke til for atten år siden for en magasinartikkel om utgivelsen av romanen «Infinite Jest». Den ble aldri publisert, og David ville aldri vært enig i at de lagrede transkriberingene senere skulle kunne gjøres om til grunnlaget for en film.

Ifølge uttalelsen er de involverte i filmen gjort oppmerksomme på stiftelsen og familiens reservasjoner. De vurderer etter eget sigende nå hvilke juridiske muligheter de har i møte med filmen, og presiserer:

– Vi anser den ikke som en hyllest.

Foto: David Foster Wallace av Steve Rhodes, Jason Segel av Eva Rinaldi