Insentivordningen! Den mye omdiskuterte muligheten for film- og tv-serieskapere til å få refundert merverdiavgiften på en del av innkjøpene de gjør i forbindelse med opptak i Norge, ble innført i 2016 og skal friste utenlandske storprodusenter til å lage implisitt norgesreklame à la «Mission: Impossible – Fallout».

Bare at i fjor var det ingen utenlandske produksjoner som nådde opp i kampen om pengene som er avsatt på statsbudsjettet til formålet (i år 75 millioner kroner).

Nå er søknadsfristen for i høst utløpt, og Filter Film og TV har fått innsyn i søkerlista. Der finner vi blant annet «Treadstone», den Universal-produserte tv-serien som er satt til universet forfatter Robert Ludlum diktet opp rundt den glemske agenten James Bourne. Som selvfølgelig også er kjent fra en populær filmserie.

Sovende agenter (antakelig ikke bokstavelig ment)

Kjennere vet naturligvis at «Operation Treadstone» er det hemmelige prosjektet superspionen opprinnelig var en del av.

TV-kanalen USA Network ga i sommer grønt lys for å produsere en sesong av serien, etter at regissør Ramin Bahrani («Chop Shop») lagde en pilotepisode i april. Ifølge Variety følger serien «sovende agenter» som en etter en aktiveres av ukjente årsaker for å avslutte sine dødelige oppdrag.

De eneste skuespillerne som er annonsert for serien er Jeremy Irvine («War Horse», «Mamma Mia 2») og Brian J. Smith («Sense8»). 

Nå skal Norsk Filminstitutt avgjøre om serien får ta del i insentivordningen, men den må kjempe mot ti andre prosjekter, som sammen med «Treadstone» oppgir en plan om å legge igjen 484 millioner kroner i Norge og søker om refusjon av 121 av dem.

HBO, Netflix og Nicolas Winding Refn

Blant de andre søkerne er danske SAM Productions, som skal lage den norskspråklige Netflix-serien «Ragnarok» og tydeligvis ønsker å filme deler av den i landet der den finner sted; og HBO Nordic, som søker om en tidligere ikke kjent serie titulert «Villmark»/«Wilderness».

En annen interessant søker: Space Rocket Nation, produksjonsselskapet til Nicolas Winding Refn, dansken bak blant annet «Pusher» og «Drive». De vil filme scener til et prosjekt kalt «De forbandede år», der Nicolas’ far Anders Refn – selv en erfaren filmklipper – er oppført som regissør.

Et kinesisk produksjonsselskap søker dessuten på vegne av prosjektet «Dancing on Ice».

Blant våre egne produksjonsselskaper finner vi Nordisk Film, som søker for Viaplay-serien «Fenris» og for «Scandinavian Star», en norsk-dansk koproduksjon som dramatiserer fergeulykken i 1991. Monster Scripted som søker for Roar Uthaug-serien «Furia», som fikk produksjonsstøtte av NFI tidligere i høst og dermed muligens er ukvalifisert for insentivmidler.

BBC er påmeldt med dokumentarserien «Frozen Planet II», og i tillegg kommer to mer mystiske prosjekter med titlene «B25» og «Afterlands».

Norsk Filminstitutt vil ikke oppgi flere opplysninger om disse prosjektene, annet enn at selskapene som står bak dem er henholdsvis «B25» (igjen!?) og det langt mer sympatisk navngitte «Ölkelda».

James Bond ser på locations

EDIT: Wow, «B25» er såklart den 25. James Bond-filmen, som vi skrev om tidligere i dag.

Dagsavisen har fått Oslos filmkommisjonær Adrian Mitchell til å bekrefte at det er Bond-filmen som har søkt insentivmidler. Produsentene ser på «forskjellige locations og muligheter i hele Norge, både Østlandsregionen, Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge», sier Mitchell. Men: «Et prosjekt som dette er avhengig av insentivordningen. Hvis ikke, går de til et annet land» sier han til Dagsavisen.

Kommer «Bond 25» til Norge blir det tredje gang en film om agent 007 har scener fra Norge. De to forrige er  «You Only Live Twice» (1967) og «Die Another Day» (2002).