Årets Golden Globe-utdeling var på mange måter et eneste, stort oppgjør mot diskriminering av trakassering av kvinner; fra de svarte antrekkene til Oprah Winfreys stormende tale.

De fleste skuespillerne og filmskaperne til stede bar også et merke med påskriften «Time’s up», en bevegelse mot trakassering som har oppstått i kjølvannet av anklagene mot Harvey Weinstein og #metoo-bølgen på sosiale medier. Men i ettertid har flere av dem blitt anklaget for hykleri og for ikke å ha tatt et oppgjør med egne synder i fortida.

Alvorlige anklager

Mest alvorlig ser det ut til å være for James Franco, som vant skuespillerpris for innsatsen i «The Disaster Artist» (og dessuten vil bli husket for å ha dyttet vekk Tommy Wiseau på podiet), da flere kvinnelige skuespillere på Twitter har gått langt i å insinuere at 38-åringen ikke er noen rollemodell for kampanjen.

En av dem har stått fram med navn og anklaget ham for å ha fysisk tvunget seg til sex med henne.

I går ble Franco, som for fire år siden innrømte å ha forsøkt å sjekke opp en 17-åring på Instagram, konfrontert med anklagene på Stephen Colbert. Han nekter for at de anklagene som har nådd ham, er korrekte.

– Det jeg har hørt er ikke korrekt, men jeg støtter likevel at folk står fram fordi de så lenge har manglet en stemme. Jeg vil ikke stoppe dem på noen måte. Jeg mener det er en bra greie, sa Franco, og kom samtidig med en slags «ok, jeg lover å skjerpe meg»:

Ringte og beklaget

– Har jeg gjort noe galt skal jeg fikse det. Det er jeg nødt til. Jeg vet ikke hva annet jeg skal gjøre. Når det gjelder det store bildet, har jeg ikke egentlig noen svar. Poenget med det hele må være å lytte, og jeg er her for å lytte og lære og endre perspektivet mitt der det måtte være feil, sa Franco.

Ifølge skuespilleren Violet Paley har han ved et tilfelle tvunget seg til oralsex fra henne og bedt en 17-årig venninne av henne «stikke innom hotellet». Paley har også hevdet at Franco for noen uker siden tok en ringerunde til henne og flere andre kvinner og beklaget ting han hadde gjort.

Hos Colbert gikk ikke Franco konkret inn på den mest alvorlige anklagen, men kommenterte en serie tweets sendt av teaterskuespilleren Ally Sheedy, som ble instruert av ham i et stykke i New York og hintet mot at han og Christian Slater ikke fortjente å bli hedret på prisutdelingen – for så å slette tweetene igjen.

– Jeg har ingen anelse om hva jeg har gjort henne. Hun har min fulle respekt. Hun fjernet tweeten, og jeg kan ikke snakke for henne, sier Franco.

Ifølge The Hollywood Reporter kansellerte New York Times i går en avtale om å ha med Franco i live-intervjuprogrammet TimesTalk.

Folk har også merket seg at mange av de mannlige prisvinnerne søndag var tause om #metoo i sine taler – hvertfall i talene som ble lest opp før Oprah løftet taket. Men flere av dem påpeket at tausheten er noe av poenget med kampanjen.

– Jeg føler det er på tide at menn holder kjeft og lytter, sier Martin McDonagh, regissøren bak bejublede «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» til New York Times.