James Cameron har gjennom flere dokumentarer om livet på havbunnen, samt spillefilmer som «The Abyss» vist hvor fascinert han er av det ukjente blå. Nå følger han i fotsporene til Auguste Piccard – Jean-Luc Picards navnebror – og reiser til havets dypeste punkt, Marianegropen. Kanskje for å få inspirasjon til «Avatar 2»?

I følgje National Geographic nådde Cameron botnen av Challenger Deep på 10898 meter under havet etter eit 2,5 time langt dykk. Årsaken? Hele nedfarten er filma i 3D. Omtrent rundt midnatt – norsk tid – traff han botnen, og som alle andre stjerner nå til dags greide han ikke å unngå å tweete om det.

Resultatet skal bli ein dokumentar kalla «Deepsea Challenge», som skal lages i samarbeid med National Geographic.

Dette er den første bemanna nedfarten – og den første solonedfarten noen sinne – i Marianegropen siden 1960, da marinekapteinen Don Walsh og utforskeren Jaques Piccard nådde 10916 meter. Etter dette har det kun vært robotfartøy som stort sett har filmet bunnslam og grått hav.

Don Walsh var med i et av overflatefartøyene, og i følge National Geographic var det stort å velkomme Cameron i klubben med verdens dypeste dykkere.

— Det er bare tre av oss i den, og én av dem – ingeniøren Jaques Piccard – er død. Nå er det bare Jim og meg.

James Cameron har vært med i alle leddene av operasjonen, ned til å være med å utforme fartøyet Deepsea Challenger, noe som han mener komme til å farge hans framtidige prosjekter.

Da er det ikke så vanskelig å raskt trekke tråder til «Avatar 2». Allerede for to år siden avslørte James Cameron at oppfølgeren kom til å foregå i det våte element – i et ellers flott intervju med L.A. Times-bloggen Hero Complex.

— Jeg kommer til å fokusere på Pandoras hav, som vil være minst like rikt og mangfoldig og vilt og fantasifullt, men det kommer ikke til å være en regnskog.

Og nettopp Hero Complex – heltekompleks – er kanskje en god beskrivelse på hele prosjektet? Det er i alle fall litt inntrykket jeg får av å se videoer som denne lille snutten fra i går:

Du kan lese mer på nettsiden til Deepsea Challenge-prosjektet.