Det er snart gått et halvt år siden James Cameron avslørte planen for oppfølgerne til «Avatar», som skal komme i 2018, 2020, 2022 og 2023.

Etter at scifi-eventyret var en enorm kinosuksess i 2009 var det merkelig stille rundt den i årevis, men de siste månedene har det blitt annonsert både et massivt mobil-spill, en egen «Avatar»-park i Disney World og en «Avatar»-inspirert Cirque du Soleil-forestilling – «Toruk» – som nå turnerer i USA.

Det er i forbindelse med sistnevnte at opphavsmannen røper to setninger til Variety om hva de nye filmene egentlig handler om: Den interplanetariske kjærlighetsunionen mellom eks-soldaten Jake, som kommer til Alpha Centauri-månen Pandora fra Jorden, og det innfødte romvesenet Neytiri.

– Fortellingen i oppfølgerne følger Jake og Neytiri og deres barn. Det er en familiesaga om kampen mot menneskene, sier Cameron.

James Cameron på sett. Foto: Twentieth Century Fox
James Cameron på sett. Foto: Twentieth Century Fox

Det gir et hint om hvilke nivåer av suspension of disbelief man må mobilisere for disse filmene: At jordboeren Jake faktisk kan befrukte sin grasiøse alien-kjæreste via sin tankestyrte ET-avatar høres ikke veldig plausibelt ut, men regissøren understreker samtidig at dette er ikke et univers der man kan forklare noe ved ren magi (og hvem er vel vi til å skyte ned ideene til mannen bak «Terminator», «Aliens» og «Titanic»).

James Cameron fortsetter med å hylle det kanadiske nysirkusimperiet for «Toruk», og sier han tar med seg flere av ideene fra forestillingen – som beskriver livet på Pandora før de slemme menneskene kom med sine krigsmaskiner, gruvedrift og profittjag – inn i de nye filmene.

– Vi har allerede designet det meste av det som skal inn i oppfølgerne, men jeg liker tanken på å veve en tråd mellom live-verdenen og film-verdenen, sier han.

– Tematisk klarer «Toruk» å legge seg svært tett på følelsen vi prøver å skape i de nye filmene, sier regissøren og manusforfatteren.

Tatt i betraktning at «Avatar»-oppfølgerene har vært utsatt i årevis (forsåvidt i likhet med den opprinnelige filmen) er det kanskje ikke like oppløftende at Cameron åpner for nye justeringer av premierekalenderen.

Selv om han fortsatt tar sikte på å vise toeren i 2018, sier han at det viktigste er at de fire filmene kommer tett:

– Hvis har en årlig avtale om å møtes ved juletider vil jeg sikre meg at vi er i stand til å oppfylle det.