Statskanalens avdeling for henvendelser fra journalister i store og små medier bekrefter den sørgelige nyheten overfor Filter Film og TV: Det blir ingen sesong to av den fine, lille, rare humorserien «BMI» med impro-komi-kvartetten Bare Moro Impro.

Beslutningen er kanskje ikke like oppsiktsvekkende som forrige ukes avgjørelse om å legge ned «Underholdningsavdelingen», som har holdt på i årevis og i snitt dro 700 000 seere sist sesong, alle plattformer telt med.

«BMI» – som deler humoristen Christian Fredrik Mikkelsen med ovennevnte program – hadde til sammenlikning 245 000 seere da den ble sendt på nyåret.

Men for oss som gledet oss over komikernes viderverdigheter på en gjennomgående ulykksalig norgesturné er det litt nedtur likevel.

Ikke minst fordi vi nå blir snytt for å se James Bond-skuespilleren George Lazenby i en birolle.

Lazenby skulle spille seg selv, men med et tydelig tilsnitt av James Bond. Sesongen het «BMI – The Movie» og handlet om at BMI skulle lage film om seg selv. Så kom vi i snakk med Morten Steingrimsen, entusiast og arrangør av James Bond-eventer i Norge, og det var han som opprettet kontakt med George Lazenby, røper seriens regissør David Skaufjord.

Skulle spille seg selv

Historien bekreftes av Steingrimsen.

– Jeg kan bekrefte George Lazenby var villig til å å komme til Norge og delta på en opptaksdag. Alt var klappet og klart før vi ble nødt til å kansellere det i siste øyeblikk. Det ville blitt Lazenbys første opptreden i en skandinavisk produksjon, og utvilsomt gitt tv-serien en del oppmerksomhet, sier han.

76-åringen fra Australia spilte agenten i bare en film, «On Her Majesty’s Secret Service» i 1969, men den regnes til gjengjeld for å være blant de bedre Bond-filmene.

Siden har han spilt i en lang rekke filmer og serier, ofte som seg selv eller i en eller annen Bond-relatert rolle.

– Han er en høyst kapabel skuespiller, og spilte seg selv med glimt i øyet i for eksempel tv-filmen «The Return of the Man From U.N.C.L.E» fra 1983, der han bare ble kalt «J.B.», sier Steingrimsen.

Noe liknende var tanken i «BMI».

– Vi hadde naturligvis kommet i atskillige rettighetsproblemer hvis vi faktisk hadde kalt ham James Bond, så vi skulle gjøre alt annet enn akkurat det. Poenget var å etterlate et inntrykk av at vi hadde med en karakter som mer eller mindre trodde han var James Bond, sier Skaufjord.

Lazenby i dag. Foto: Luigi Novi/Creative Commons
Lazenby i dag. Foto: Luigi Novi/Creative Commons

Humoren «ikke almen nok»

I komikerkvartetten er det likevel ingen sorg å spore.

– Vi har skrevet manus til seks nye episoder, og det manuset blir jo ikke borte. Det er litt kjedelig at et halvt års arbeid ikke blir realisert nå, men kanskje kan det ligge der og bli dratt fram senere i karrieren? sier en optimimistisk Olav Svarstad Haugland, som sammen med MikkelsenEmil Lystvedt Berntsen og Leo Magnus de la Nuez utgjør Bare Moro Impro.

Disse gutta.
Fra venstre Berntsen, de la Nuez, Haugland og Mikkelsen.

Han sier de fikk tilbakemelding fra NRK om at humoren ikke var tilstrekkelig allmen.

– Og et er jo forsåvidt fair nok. Sånn er denne bransjen, og det ligger ingen bitterhet her. Vi vet det var mange på NRK-huset som kjempet for oss, men det hjalp nok ikke at serien gikk litt under radaren for mange seere, sier Haugland.

Nå får BMI til gjengjeld tid til å fortsette med podkasten «Ukentlig», som de muligens hadde blitt nødt til å legge ned hvis de skulle laget tv-serie. I november og desember blir det dessuten juleshow med dem på Latter i Oslo.

I sommer skal dessuten serien – som ble produsert av NRK selv i samarbeid med Nordic Stories – sendes i reprise på NRK 3.