Hvem som skal lede an i innspillingen av neste Bond-film har de siste månedene fortonet seg som reneste stolleken for regissører av ypperste klasse.

Etter at Sam Mendes gjorde «Skyfall» til den mest innbringende James Bond-filmen noensinne med over 1,1 millarder innspilte dollar internasjonalt – og deretter takket for seg – innså Broccoli-bunten i produksjonsselskapet Eon at de måtte ha et toppnavn på plass til Bond 24.

Nå spørs det om de trenger å lete etter en erstatter likevel. Ifølge Deadline har nemlig Mendes blitt enige med Bond-produsentene, og innspillingen av den 24. Bond-filmen kan starte til neste år – etter at regissøren er ferdig med sin West End-oppsetning av «Charlie og sjokoladefabrikken», som han har ønsket å fullføre.

Bransjenettstedet går så langt som å skrive kategorisk at «Mendes will be the director of the next Bond», men vi får se. Jeg tør ikke helt å tro på dette før jeg ser en offisiell pressemelding.

Nyheten om Mendes’ retur dukket opp i natt, etter en svært hektisk kveld med Bond-rykter.

Først kunne FirstShowing melde at Christopher Nolan, Danny Boyle, J.A. Bayona og ikke minst Nicolas Winding Refn («Drive») er blant regissørene som vurderes som ny Bond-regissør.

I forbindelse med «Only God Forgives»‘ deltakelse på Cannes-festivalen, gjorde FirstShowing et intervju med Refn – og nettstedet konfronterte den danske regissøren med Bond-ryktet de hadde klart å snappe opp.

Saken i seg selv er vag, men reaksjonen til Refn er ganske så interessant. Han verken bekrefter eller avkrefter at han er i samtaler, men svarer ordknapp og kryptisk:

Men hvor sannsynlig er det egentlig at en enfant terrible som Refn, som til og med har sammenliknet blockbustere med prostitusjon, får lov til å lage en Bond-film?

Noe sier meg at Refn trives bedre i det mindre formatet, der han får boltre seg helt fritt – uten særlig innblanding fra et studio. Samtidig har jo produsentene i EON opp gjennom årene gitt Bond-regissørene tilstrekkelig kunstnerisk frihet og gitt dem muligheten til å lage «sine» Bond-filmer, noe for eksempel Mendes’ «Skyfall» illustrerer.

Dersom det skulle vise seg at Refn får muligheten til å lage en Bond-film, blir det imidlertid ikke første gang dansken jobber med en kjent, britisk karakter, I 2007 regisserte Refn regisserte den 93 minutter lange TV-filmen «Miss Marple: Nemesis», med sine faste stabsfolk (fotograf Larry Smith og klipper Matthew Newman) med på laget.

Resultatet ble slett ikke verst, forresten.

Senere på kvelden kunne Variety bekrefte at Winding-Refn er ett av de aktuelle navnene, men at EON også har vist stor interessere for regissørene Ang Lee, Tom Hooper, David Yates og Shane Black. Puh!

Av de potensielle regissørene som Variety nevner, er Shane Black uten tvil den mest upregete actionfilmskaperen. Han har regissert «Kiss Kiss Bang Bang» og «Iron Man 3», og vært manusforfatter til «Dødelig våpen»-filmene, «Den siste speider», «Last Action Hero» m.fl.

Lee, og Hooper, på sin side, er regissører som har mer til felles med Mendes: De er begge kjent for Oscar-vinnende og kritikerroste filmer. Verdt å nevne i denne sammenhengen er jo at Lee har jo litt erfaring med franchisefilm – «Hulk», selv om resultatet ble så som så. Kanskje opplevelsen med Hulk har skremt Lee vekk fra store franchisefilmer?

En regissør som derimot har mye erfaring med franchisefilm, er David Yates – som regisserte de siste fire «Harry Potter»-filmene.

Ett navn som også stadig dukker opp i forbindelse med den kommende Bond-filmen er Christopher Nolan.

Christopher Nolan.

Den britiske tabloidavisen Daily Mail hevdet i forrige uke at EON har startet samtaler med Nolan. I utgangspunktet bør man ta dette ryktet med en stor klype salt, siden det tross alt er en tabloidavis og fordi Nolan for tiden er svært opptatt med sin kommende film «Interstellar».

Men Daily Mail-skribenten har faktisk en viss kredibilitet, han har nemlig tidligere avslørt en del nyheter om James Bond og «Skyfall».

Dessuten er jo Nolan en ihuga fan av Bond-serien, noe han har vært helt siden han så sin første Bond film «The Spy Who Loved Me» tilbake i 1977.

Ifølge kilder Variety har vært i kontakt med, kan det imidlertid være en god stund til en regissør er på plass. Dette skyldes naturligvis først og fremst fordi EON fremdeles har møter med potensielle regissører, men også fordi detaljene i Daniel Craigs kontrakt fortsatt er under utarbeidelse.

Tatt i betraktning hvor vellykket Bond-franchisen har vært med Craig, særlig «Skyfall» (tidenes mest innbringende Bond-film og blant de mest kritikerroste i serien), forventes det at Craig forhandler frem en svært lukurativ avtale, som trolig også inkluderer såkalt «director approval».

Hvis det likevel blir Mendes er det jo ikke sikkert at dette vil by på problemer, da Craig og Mendes tidligere har uttrykt stor begeistring over å jobbe sammen.

Foreløpig er det nokså usikkert når den neste Bond-filmen får premiere. MGM har uttrykt at de gjerne vil lansere Bond 24 allerede neste år, men det skal godt gjøres å ferdigstille det tjuefjerde Bond-eventyret innen den fristen.

Min spådom er at Bond 24 får premiere i 2015.

Daniel Craig har vel uansett neppe noen problemer med å holde seg i form til da?