Jadda, her går det unna.

Mens Tomas Alfredsson sitter og klipper sammen opptakene med Michael Fassbender fra Oslo i vinter til den første Harry Hole-filmen, «Snømannen», kommer nyheten om at et annet a-lag fra Hollywood går løs på «Sønnen».

Altså Jo Nesbøs frittstående krimroman fra 2014 om den narkomane sønnen til en avdød politimann, som soner en lang fengselsstraff for forbrytelser han ikke har begått, og kjemper for sin oppreisning mot et gjennomkorrupt system (eller noe sånt).

Det dreier seg om den kanadiske regissøren Denis Villeneuve, blant annet kjent for prisvinnende thrillere som «Prisoners» og «Enemy», og den Oscar-belønnede skuespilleren Jake Gyllenhaal, som også spilte hovedrollen i de to nevnte filmene og er med på å produsere «Sønnen» sammen med Riva Marker i selskapet Nine Stories.

Denis er en av de mest inspirerende filmskaperne i dag, samarbeidet med ham på «Sønnen» representerer alt Jake og jeg etterstrebet da vi startet selskapet: Provokativt og edgy materiale i kombinasjon med en visjonær historieforteller, sier Marker i en pressemelding som er gjengitt her og der.

– Årsaken til at vi ble trukket mot «Sønnen» er at under den mørke og voldelige overflaten ligger det en universell fortelling om en mann som søker sannheten, sier produsenten.

Denis Villeneuve.
Denis Villeneuve.

Romanen har vært en het filmatiseringspotet en stund, og for et par år siden kunne Oslo-folk se forfatteren rusle rundt i gatene med «Magic Mike»-stjerna Channing Tatum (faktisk!), i diskusjon om et filmprosjekt som Nesbøs agent bekreftet overfor Dagbladet var «Sønnen». Det prosjektet ble åpenbart ikke noe av.

Villeneuve er for øvrig også mannen som har fått tillit til å lage oppfølgeren til «Blade Runner», som skal være klar neste år.

Filter Film og TV sitter ytterst på kanten av kontorstolen og venter på en kommentar fra forfatteren selv, som etter lenge å ha holdt hardt igjen, nå virkelig har åpnet slusene for filmadapsjoner: I tillegg til et uvisst antall Harry Hole-filmer er det under utvikling amerikanske remakes av både «Hodejegerne» og «Arme Riddere».