Daniel Day-Lewis imponerer som president i «Lincoln». Men hvilke er de beste fiktive amerikanske presidentene?

      5. James Marshall i «Air Force One»

Etter å ha holdt en gripende tale om USAs ansvar for verdens undertrykte tar president James Marshall flyet fra Moskva og hjem til Washington. Men en gjeng kasakhstanske terrorister, tilhengere av diktatoren USA nettopp har hjulpet til med å styrte, kaprer flyet og tar presidentens familie som gisler.

Det de ikke vet er at presidenten er vietnamveteran (og har piloterfaring fra The Millennium Falcon). Han setter hardt mot hardt og sparker terroristrumpe med den udødlige replikken «get off my plane».

     4. Mackenzie Allen i «Commander in Chief»

USAs president får hjerteinfarkt. På dødsleiet oppfordrer han sin kvinnelige visepresident til å gå av. Men når hun merker at politikeren som da vil få jobben er en kvinnefiendtlig islamofob bestemmer hun seg for å bli den første kvinnelige presidenten.

Tv-serien «Commander in Chief» ble lagt ned etter én sesong på grunn av dårlige seertall. Den kan ikke på noen som helst måte måle seg med «The West Wing», men Geena Davis er utmerket som president. Hun går ikke på akkord med idealene uansett hvor hardt det blåser. Hun truer med å invadere Nigeria for å hindre at en kvinne steines til døde for utroskap. Hun sparker justisministeren som har godkjent tortur av en terrormistenkt. Og hun leverer velformulerte taler selv når teleprompteren har gått i stykker.

      3. Andrew Sheperd i «The American President»

Tre år etter at USAs førstedame døde av kreft blir presidenten forelsket i en miljølobbyist. Hans politiske motstandere benytter anledning til å drive skittkasting mot dem begge to. Men til slutt holder president Sheperd en av filmhistoriens vakreste taler – mot karbondioksid, for kjærlighet – som får hele Amerika til å smelte av lykke.

Sheperd er så veltalende at han til og med kan gå inn for økt våpenkontroll uten at det bryter ut borgerkrig. Aaron Sorkin skrev manuset til «The American President» (mens han røyket crack, trolig den beste reklamen det rusmiddelet noensinne har fått) og fikk på den måten ideen om å gjøre en hel tv-serie om Det hvite hus: «The West Wing».

      2. Thomas J Whitemore i «Independence Day»

Romvesener invaderer jorden! Men teknologien som har gjort det mulig for dem å reise mellom galakser og utrydde hele sivilisasjoner, er ingenting mot den enorme kraften i Jeff Goldblums Macintosh Powerbook 5300 (den med 8 MB ramminne). Han lader opp et virus i romvesenenes datamaskiner og ødelegger med det de flyvende romskipenes beskyttende kraftfelt.

Etterpå leder president Thomas J. Whitemore, som naturligvis er en gammel stridspilot, motangrepet mot de onde ET-ene. «Independence Day» er på mange måter en latterlig film, men jeg får fremdeles gåsehud når jeg hører Whitemore motivere pilotene før sluttstriden. Han får den amerikanske frihetsfilosofien til å føles som et globalt anliggende.

      1. Josiah Bartlet i «The West Wing»

Hvem ellers? Josiah «Jed» Bartlet, katolsk demokrat fra New Hampshire, er den klokeste, tøffeste, mest veltalne, skarpeste og mest empatiske presidenten som aldri har eksistert.

En grunn til Bartlets popularitet er nok at tv-serien «The West Wing» gikk samtidig med George W. Bush‘ tid som president. De antiamerikanske følelsene som flammet opp over hele verden da krigen mot terror dro i gang ble til en viss grad dempet av at vi kunne slå på tv-en og se Martin Sheen som den perfekte presidenten.

I min favorittscene lekser Bartlet, ved hjelp av Bibelen, opp en kristen, homofob radioprater.

Og hvilke får oss til å ville brenne stjernebanneret?

     5. Presidenten i «Iron Sky»

Presidenten navngis ikke i den finske romnazifilmen. Men hun ser nøyaktig lik ut som John McCains visepresidentkandidat Sarah Palin. Og hun er nesten like sprø som sitt forbilde.

«Alle presidenter som starter en krig under sin første periode blir gjenvalgt», sier hun og angriper de månebaserte nazistene hvis ideer og image hun nettopp har stjålet til sin kampanje. Morsomst er hennes versjon av Obamas slogan: «Yes, she can».

      4. Baxter Harris i «Scary Movie 3»

Det finnes, for å si det pent, ikke spesielt mange grunner til å se «Scary Movie 3». Én av dem er imidlertid Leslie Nielsen, som faktisk er morsom for første gang siden «Mannen med den nakne pistol»-serien. Han spiller presidenten Baxter Harris som, idet han skal dele ut Mor Teresa-prisen, blir overbevist om at romvesener har kledd seg ut som mennesker for å infiltrere Det hvite hus.

Ved hjelp av sin sikkerhetssjef (spilt av rapperen Ja Rule, som er like upopulær blant hiphop-folk som «Scary Movie»-serien er blant Cahiers du cinéma-abonnenter) går presidenten til angrep på en gruppe av handikappede, rullestolsbundne og jentespeidere.

      3. Greg Stillson i «The Dead Zone»

En universitetslærer får en hjerneskade, og kan plutselig se menneskers framtid om han rører ved dem. En dag treffer han Greg Stillson, høyreekstrem politiker med framgang, og forstår at han kommer til å bli USAs president og starte en atomkrig som totalødelegger verden.

Scenen der presidenten trykker på knappen er en blodisende dommedagskildring. «Missilene flyr. Hallelujah!», sier Stillson til sine sjokkerte medarbeidere. Martin Sheen er like forjævlig i «The Dead Zone» som han er elskverdig i «The West Wing».

      2. Arnold Schwarzenegger i «The Simpsons Movie»

«I was elected to lead, not to read!»

       1. Alan Richmond i «Absolute Power»

Han ligger med sin beste venns kone. Han slår, voldtar og kveler henne. Han får sine livvakter til å skyte henne. Han skjuler sporene. Han beordrer drapet på en juveltyv som bevitnet mordet. Han beordrer at juveltyvens aktordatter skal drepes. Han er verdens mektigste mann.

At «Absolute Power» føles troverdig, på tross av en koko intrige, kan tilskrives Gene Hackman. Presidenten er like hensynsløs, maktsyk og gjennomført ond som Hackmans sheriff i «Unforgiven» (en annen Clint Eastwood-film).

Verre enn dette blir til og med ikke presidenter i virkeligheten.