Det har lenge vært spekulert i hvem som skal over jobben som dramasjef i NRK etter Hans Rossinés, og i dag kom endelig svaret: Ivar Køhn.

Køhn er 48 år, og kommer fra stillingen som avdelingsdirektør for utvikling og produksjon ved Norsk filminstitutt. På forhånd var han en av favorittene til jobben, etter å blant annet ha skrevet «Størst av alt» og «Ran», samt jobbet som produsent på blant andre «Elling».

– Vi er stolte og glade over å få en så kompetent og erfaren mann til å lede NRKs dramaproduksjon fremover. Ivar har et sterkt engasjement for norsk drama og dyp kunnskap om alle sider av produksjonen, fra talentutvikling til ferdig serie. I tillegg er det stas at han har en kjærlighet til NRK Drama, og et ønske om å løfte fram talentene, sier kulturredaktør Hege Duckert i NRK til nettopp NRK.no.

Selv sier Køhn følgende om den nye jobben:

– Norsk TV-drama har hatt en meget god utvikling de siste årene. Jeg føler meg privilegert og heldig som nå får muligheten til å arbeide med NRK Drama. Det er utrolig viktig at det lages norsk TV-drama for et norsk publikum, og NRK Drama skal være et lokomotiv for hele bransjen, sier han.

Dette er noe av det Køhn etter eget utsagn ønsker å oppnå med jobben:

• Vil lage «bedre og bedre programmer» – NRK Drama har allerede bestemt at det kun skal produseres langserier på over åtte episoder (resten settes ut til eksterne).
• Ønsker at ideene til serier skal komme «fra det kreative miljøet, ikke toppen»
• Ser for seg mer originalprodusert innhold og mindre dramatiseringer av bøker
• Vil ikke bare svare på behovene til seerne, men også overraske dem
• Har intensjoner om å teste ut dramaproduksjon tiltenkt NRKs Nett-tv

Køhn har mye å bevise i den nye jobben, etter lang tids storm rundt NRK Drama. I fjor høst gikk flere ledende skikkelser i norsk tv- og filmbransje ut med sterk kritikk av den eksisterende ordningen, og før jul ytret 15 filmregissører sitt ønske om å legge ned avdelingen i en kronikk i Aftenposten.