Joachim Triers to filmer «Reprise» og «Oslo, 31. august» slo spesielt godt an hos sånne som undertegnede – rundt 30 år gamle folk boende i storby (helst Oslo) med lite lyst til å gi slipp på verken ungdomtida eller den ironiske distansen til stort sett alt i livet.

Det Trier gjør kanskje aller best, er å framheve alvoret i alvoret. Trøblete sinn, ensomhet, rusavhengighet eller andre ikke fullt så ålreite sider ved mennesket mange egentlig kan føle en viss nærhet til – enten hos seg selv eller noen man kjenner (eller har kjent). Samtidig inneholder filmene svært mye varme, glede, kjærlighet til storbyen – og ikke minst humor. Og da gjerne med en ironisk tvist.

Nå kommer det en ny, norsk film fra regissør Martin Lund som tilsynelatende kan ta opp noe av tråden fra Triers filmer, bare i form av å være en dramakomedie. «Mer eller mindre mann» tar for seg hva som går gjennom hodet til en tidligere ung mann i etableringsfasen. Filmen er allerede plukket ut til den prestisjefylte filmfestivalen Karlovy Vary som eneste nordiske film (der Trier vant prisen for best regi med «Reprise» i 2006).

Kreativt Forum har egentlig oppsummert hva filmen handler om på ganske så bra vis, så vi låner følgende derfra:

«Mer eller mindre mann» tar for seg det å bevege seg videre i livet, og hvordan man kan miste seg selv i forsøket på å gjøre alle rundt fornøyde. Henrik (35) er vant til kompisene som fortsatt fester som om de var 20 år, og moren som fremdeles steller for ham som om han var et barn. Forholdet han er i er mer basert på tøys enn alvor. Så blir Tone gravid og Henrik blir nødt til å finne en seriøs jobb, gå ut av comfortsonen, roe ned festingen og begynne å oppføre seg som en kommende far og voksen.

Idet jeg leste opp beskrivelsn høyt for sidemannen her (vi er, ikke overraskende, altfor like når det gjelder altfor mye), utbryter han «Å faen». Som mange andre småbarnsfedre har han en litt tøff dag på jobb etter litt for mange øl etter EM-finalen i går.

Og det er en viss grad av gjenkjennelse også i klippet som ble sluppet i dag (og som du kan se øverst i saken her). Henrik setter på en vinylskive med Lionel Richie, og vil gjerne danse med kjæresten til «All Night Long (All Night)». Men når hun ber ham om å gjøre det uten ironisk distanse, går det i stå.

Det kommer ikke som en overraskelse at reklamebransjeorganet Kreativt Forum har skrevet om «Mer eller mindre mann». Regissør Martin Lund har, før han regisserte «Knerten gifter seg», bak seg en AD-utdannelse fra reklameskolen Westerdals, samt at han jobbet i Kitchen Reklamebyrå – der han vant flere priser i Gullblyanten og i Cannes. Tipper at han og Joachim Trier (som også har laget prisbelønte reklamefilmer) har noen felles kompiser.

Lund er født i 1979, og kunne på Blått Lerret for noen uker siden fortelle at historien nok er basert mer på ham selv enn han i utgangspunktet vil innrømme. Det sitter litt langt inne for oss også, å innrømme at vi kjenner oss igjen i det vi hittil har fått se fra filmen.