Den finske science fiction-filmen «Iron Sky», om månebaserte nazister som på nytt forsøker seg på verdensherredømme, var et godt eksempel på hva som er mulig å få til med god hjelp fra en dedikert fanbase.

Filmen ble riktignok hovedsakelig finansiert med 6,3 millioner euro i tradisjonell filmstøtte, men fansen spyttet også inn 686.270 euro både i form av tradisjonelt merchsalg – men mye kom også inn via en avansert investeringsmodell der man kunne få tilbake en del av filmens fremtidige inntekter.

Til slutt ble det noe av filmen, og den ble i våre øyne også ganske underholdende – har du ikke sett den ennå, kan du gjøre det på Comoyo View.

Åpenbart har det gått rimelig greit for filmen også, ettersom regissør Timo Vuorensola nå jobber for fullt med oppfølgeren «Iron Sky The Coming Race». Akkurat som med forgjengeren samler de også nå inn penger fra fansen, men via en mer tradisjonell crowdsourcing-kanal (uten direkte investeringsmuligheter).

I skrivende stund har ikke filmen helt klart å tiltrekke seg samme momentum som for eksempel «Veronica Mars»-filmen. Med bare fire dager igjen er det samlet inn 85.000 dollar av ønskede 150.000 dollar – håpet er via en fersk facebook-post å nå 100.000 dollar.

Innsamlingen foregår via nettsiden IndieGoGo, og i motsetning til andre innsamlinger via for eksempel Kickstarter er ikke støtten betinget av at målet nås – en løsning som går godt sammen med tradisjonell, statlig filmstøtte.

De er altså ikke avhengige av at teamet når sitt innsamlingmål fra fansen (de gjorde heller ikke det med «Iron Sky») for at filmen skal bli noe av (phew). Førstefilmen ble 85 prosent finansiert via tradisjonelle støtteordninger, og vi skal ikke se bort ifra at det samme blir tilfelle med oppfølgeren.

Her er en video som brukes til innsamlingen, der vi får se at Nord-Korea åpenbart ikke ønsker at regissør Vuorensola skal «avdekke sannheten» i den kommende filmen:

Det er ikke noe USAs president kan sette pris på – de vil helst straffe ham selv:

Vuorensola var åpenbart heller ikke spesielt populær hos det franske politiet da han filmet en «Død Snø 2»-relatert nazi-invasjon på croisetten under filmfestival i Cannes i mai.