Jompa er tilbake!

I den første «Kill Buljo 2»-teaseren Comoyo Filter eksklusivt kan vise her, er det klart at den fryktløse samen ikke har ligget på latsida siden blodsutgytelsene startet i førstefilmen fra 2007.

Her får vi se Jompa Tormann, som vanlig spilt av altaværingen Stig Frode Henriksen, jobbe småhardt over smia – ikke ulikt en viss Tony Stark i en ikke ukjent Marvel-filmatisering.

– Det er nok en gang blitt gjort urett mot Jompa. Denne gangen er den dyrbare reinflokken hans brutalt blitt slaktet ned og bak det hele står en potensmiddelliga fra Thailand. Jompa sverger selvfølgelig hevn, forteller filmens produsent Kjetil Omberg.

Og for at hevnen skal bli så søt som overhodet mulig, reiser Jompa rett inn til løvens hule i Thailand.

– Vi begynner i Alta, men beveger oss raskt til Thailand, sier regissørdebutant Vegar Hoel til Comoyo Filter, og fortsetter:

– Hendig nok er det mange som snakker norsk i Thailand. Vi streifer naturlig nok innom den stereotypiske norske thailandfareren, men det er ikke det «Kill Buljo 2» hovedsakelig handler om. Det er ikke en tarvelig film, men et eksotisk actioneventyr som ikke minner om noen annen norsk komedie. Den ser annerledes ut, og har en fuckedupness i seg.

Regissør Vegar Hoel har tidligere spilt i blant annet «Død snø»

I filmen får vi også en rekke småreferanser og stikk til andre filmer, alt fra Star Wars (Hoels egen rollefigur heter Obi Wank Tjernobyl, mens Ingrid Bolsø Berdal spiller Anniken Skaiwalker) og Indiana Jones til nettopp «Iron Man».

På sett og vis er det også en slags obskur referanse til «Hangover II» (som også utspilte seg i Thailand) i «Kill Buljo 2»:

– Vi brukte den samme grisen som ble påkjørt i «Hangover II». Firmaet vi samarbeider med, Living Films, jobbet også med den filmen og lagde en avstøpning av en sugge til påkjørselsscenen. Da vi også trengte en gris, hadde de tilfeldigvis den liggende. Det er en stjernegris, rett og slett, sier Hoel.

Opprinnelig skulle «Kill Buljo 2» hatt premiere i disse dager, men ble siden utsatt til høsten. I teaseren avsløres det nå at filmen ikke får premiere før til jul – rett og slett for å få dyttet inn «mer effekter, fetere fighting og større utringninger».

– Filmen har vokst enormt siden vi startet på manuset for fire år siden. Før opptak tenkte vi at filmen kunne passe fint med premiere på kvinnedagen i år, men etter hvert som filmen ble spilt inn så vi at vi virkelig satt på gull, forteller Omberg – som i stedet frister med en ekstra krydret julegave til 20. desember.

Men det er også en annen hendelse som medførte til utsettelsen. Under innspillingen i Thailand hadde filmcrewet en egen kokk på settet, men på en av fridagene tok skuespiller Triana Iglesias seg noen friheter i matveien. Det gikk galt:

– En av skuespillerne våre ble slått ut i tre-fire dager, og dermed måtte deler av crewet returnere til Thailand for å spille inn noen nye scener. Det hele ble en ganske stor forsikringssak, men heldigvis løste alt seg til slutt. I tillegg hadde vi en bomtur til Alta – vi skulle filme en reinflokk, men alle reinsdyrene var asosiale og gikk hver sine veier, forteller Hoel.

Som førstereisgutt innen spillefilmregi er Hoel takknemlig for litt ekstra tid til å flikke på filmen før premieren.

– Jeg har mye, mye mer respekt for regijobben nå. Jeg har fått lære hvor dyrebar tidsressursen faktisk er, samt at man ikke alltid kan få viljen sin. Å lage film handler mye om å inngå kompromisser. Men nå har jeg en virkelig god magefølelse, jeg er veldig fornøyd med det vi har fått til.

Siden forrige film ble gitt ut, har co-manusforfatter Tommy Wirkola oppnådd stor suksess utenfor Norges grenser, og produsent Omberg er ikke i tvil om «Kill Buljo 2»s internasjonale appell:

– Vi tror vi sitter på en intergalaktisk suksess denne gangen. Rett og slett. Jompa holdt seg god innefor Finnmarks grenser på den første filmen og det ble jo en suksess i hele Norge. Da bør det bli en god suksess verden over når vi nå spiller inn i utlandet.

Her er et gjensyn med traileren fra «Kill Buljo»: