Da «Nymphomaniac»-aktuelle Shia LaBeouf publiserte sin kortfilmdebut «Howard Cantour.com» på internett mandag, ble han møtt med en litt annen reaksjon enn kanskje forventet.

Ganske raskt etter at videoen spredte seg på nettet, oppdaget blant andre Deadline at kortfilmen hadde litt for mange likheter med 2007-tegneserien «Justin M. Damiano» av Daniel Clowes.

I kortfilmen, som første gang ble vist under fjorårets Cannes-festival, kunne man se Jim Gaffigan spille en filmkritiker med et altfor oppblåst selvbilde. Ikke ulikt det Clowes’ tegneserie handler om.

danielclowes
Tegneserieskaper Daniel Clowes.

– Første gang jeg noen gang hørte om filmen var i morges, da noen sendte meg en lenke. Jeg har aldri snakket med eller møtt LaBeouf, uttaler Clowes til Buzzfeed.

– Jeg ble sjokkert, for å si det forsiktig, da jeg så at han tok manuset og selv mye av det visuelle fra en veldig personlig historie jeg lagde for seks-sju år siden, og solgte det videre som sitt eget arbeide. Jeg kan ikke forestille meg hva han har tenkt, sier Clowes videre.

Ganske raskt etter at plagieringen ble kjent, ble videoen trukket fra nett. Samtidig tok LaBeouf til sin Twitter-konto for å beklage det som hadde skjedd.

– Kopiering er ikke spesielt kreativt arbeid. Å være inspirert av en annens idé for å produsere noe nytt og annerledes ER kreativt arbeid, skrev først LaBeouf, før tonen ble litt mer ydmyk:

– Jeg er flau over at jeg ikke klarte å kreditere @danielclowes for hans originale tegneserie «Justin M. Damiano», som var min inspirasjon.

Senere har LaBeouf beklaget seg en rekke ganger – blant annet med i skrive dette:

– I have let my family down, and I regret those transgressions with all of my heart.

Det siste der skulle han kanskje ikke gjort, ettersom det ganske raskt ble klart at unnskyldningen var en direkte kopi av det Tiger Woods sa etter sin famøse utroskapsfadese.

Også en annen av LaBeoufs unnskyldninger, «I was wrong, terribly wrong. I owe it to future generations to explain why», ble oppdaget å opprinnelig stamme fra en Vietnam-bok av Robert McNamara. Og den aller første unnskyldningen? Galant løftet fra Yahoo Answers.

Slik fortsetter det, nå som nettet går LaBeoufs kreative historie nøyere etter i sømmene.

Ifølge AP vurderer nå Clowes hvilke jurdiske muligheter han har overfor LaBeouf, og vurderer også å gå til sak.

Eric Reynolds i forlaget Fantagraphics mener de har en god sak:

– Dette bryter med all logikk og god fornuft. Det var så åpenbart, og vi sitter like mye igjen med en følelse av forvirring som avsky, sier han til AP.