I går ble den kommende NRK-serien «Kampen om tungtvannet» tilgodesett med hele 11,7 millioner kroner fra Norsk filminstitutt.

I serien skal vi ikke bare følge selve sabotasjeaksjonen mot Norsk Hydros tungtvannsanlegg på Rjukan, men også historien om den tyske fysikeren og nobelprisvinneren Werner Heisenbergs jobb med å utvikle atombomben for tyskerne, samt historien om kjemiprofessor og major Leif Tronstad som var sentral i å advare de allierte og planlegge sabotasjeaksjonene.

– Selve sabotasjeaksjonene var spektakulære nok i seg selv. Men det er ikke en bombe på Rjukan som gjør at folk vil synes dette er interesseant, men spillet rundt. Serien vil aktualisere problemstillinger jeg synes det er fint å jobbe med, forteller seriens regissør Per-Olav Sørensen til Comoyo Filter.

perolav
Regissør Per-Olav Sørensen. Foto: Odd-Steinar Tøllefsen

Sørensen gjorde nylig suksess med «Halvbroren», og kan nå gå igang med «Kampen om tungtvannet» etter at seriekonseptet gjennom flere år er blitt utviklet av Filmkameratene og manusforfatter Petter Rosenlund.

– Det jeg synes er ekstra spennende ved serien, er de moralske aspektene der man ser historien fra det som strengt tatt er fire sider. Et av de aktuelle spørsmålene som blir stilt handler om hvor mange man kan drepe for å hindre at andre blir drept. I tillegg er manuset kjempegodt, sier Sørensen.

Kirk Douglas viste i 1965 at en film som konsentrerer om sabotasjeaksjonen på Rjukan kunne ha en internasjonal appell med «The Heroes of Telemark». Likevel er det nettopp det at blikket heves fra «bare» sabotasjen, og også følger spillet rundt utviklingen av den første atombomben, noe som ifølge Sørensen kan gjøre «Kampen om tungtvannet» tilgjengelig for et større publikum utenfor Norges grenser.

Serien er nemlig noe så sjeldent som en norsk tv-serie som samproduseres med selskaper fra Tyskland, England – disse språkene vil også være sentrale i tillegg til det norske (og litt dansk, ettersom Niels Bohr dukker opp) i serien.

– Med «Halvbroren» ønsket vi å toppe kompetansen ved å bruke flinke folk fra hele Skandinavia, men her går vi et steg lenger. Det kan bli kjempeinteressant, sier Sørensen.

– Seerne som fulgte «Halvbroren» ble raskt vant til å hoppe fram og tilbake mellom historier. Med såpass stort handlingsspenn kan man kanskje forvente seg noe av det samme også her?

«Tungtvann» er faktisk et godt stykke unna «Halvbroren», som var mer som en minnebok som grenset til magisk realisme. Jeg vil ikke kalle «Tungtvann» en dokumentar, men den bygger på faktiske hendelser, sier Sørensen og fortsetter:

– I serien er det hele tiden en klokke som går – det gjelder å være først ute med atombomben. Det er flere krysningpunkter i de tre historiene som blir fortalt, der klokken går parallelt. Så det er en mer renhårig fortelling enn «Halvbroren». Det som imidlertid er likt mellom de to seriene, er formatet og prislappen (serien har et budsjett på 75 millioner kroner, red.anm.).

Sabotørene under tungtvannaksjonen. Foran fra venstre: Jens Anton Poulsson, Leif Trondstad, Joachim Rønneberg. Bak fra venstre: Hans Storhaug, Fredrik Kayser, Kasper Idland, Claus Helberg og Birger Strømsheim. Foto: Norsk Industriarbeidermuseum

Foreløpig er ingen av skuespillerne i serien offentliggjort, men de første navnene skal komme rundt mai. En av hovedpersonene som vil bli fulgt er Joachim Rønneberg, som nylig ble hedret i London for sin innsats under sabotasjeaksjonen.

Innspillingen av  «Kampen om tungtvannet» begynner i oktober/november, og har planlagt premiere på NRK desember 2014.