I sommer får flere av husklyngene i Lofoten besøk av skikkelige filmstjerner. Gillan Anderson fra «X Files», Zach Galifianakis fra «Hangover»-filmene og komikeren og «Girls»-skuespilleren Jenny Slate er alle bekreftet til den norsk-tyske koproduksjonen «The Sunlit Night».

Til Filter Film og TV bekrefter koprodusent Ruben Thorkildsen i Ape&Bjørn at store deler av filmen spilles inn i Norge i sommer og at de celebre hovedrolleinnhaverne kommer til den populære øygruppa i Nordland i juni og juli.

Så populær, faktisk – at det ofte er vanskelig for filmproduksjoner å finne overnatting i området: Hotellene har gjerne booket sommerdøgnene sine år i forveien (da Matt Damon-filmen «Downsizing» gjorde sine Lofoten-opptak i forfjor, løste de det ved å innkvartere stab og skuespillere på et stort cruiseskip til sjøs).

– Det var definitivt hovedutfordringen da vi satte igang med dette. Men vi skal bo mer «normalt». Vi har vært så heldig å finne en løsning med rorbuer, sier Thorkildsen.

– Hollywood-stjernene finner seg i det?

– Det er veldig fine rorbuer, da.

Romantisk komedie

Selv hadde vi ikke hørt om «The Sunlit Night» før den dukket opp blant prosjektene som søkte om å få bli en del av insentivordningen i Norge tidligere i år. Men da vi googlet, fant vi en amerikansk roman om en kunststudent i New York som flykter fra alt og bosetter seg i Lofoten.

Forfatter Rebecca Dinerstein (31) er selv newyorker med langtidsopphold i Lofoten bak seg. I tillegg til den storselgende (om ikke kritikerroste) romanen, har hun blant annet gitt ut en diktsamling på Aschehoug.

– Jeg vil kalle «The Sunlit Night» en dramedy, med gjenkjennbar, romantisk, amerikansk indie-humor. Starten og slutten på historien er i New York, og der er opptakene allerede i gang. Omtrent halvparten av historien er i Norge, og også når vi filmer her gjør vi det på de stedene der handlingen faktisk finner sted i boka, sier Thorkildsen.

Regissør David Wnendt er en av Tysklands hotteste, og er mest kjent utenfor landets grenser for komedien «Er ist wieder da» (2015) den der Hitler plutselig dukker opp i vår tid (filmen ligger på Netflix og er herved anbefalt!).

Tydelig egenart

– Både i den og i «Wetlands» adapterte Wnendt bøker som var kjent som «umulige» å filmatisere, men som han knakk koden på – samtidig som han tilførte sin personlige signatur. Det er det jeg personlig synes er mest spennende med dette prosjektet: At en europeisk regissør med tydelig egenart går løs på en amerikansk bok, sier Ruben Thorkildsen.

«The Sunlit Night» nådde ikke opp i kampen om årets insentiv-midler, men har mottatt statlige midler fra ordningen for samproduksjoner med utenlandsk hovedprodusent. Filmen skal ut på kino tidlig neste år – og siden både Wnendl og Slate tidligere har hatt filmer som har gjort seg bemerket på filmfestivalen i Sundance er håpet om at også denne kan få verdenspremiere i Utah på nyåret.

Jenny Slate, som i tillegg til å spille hovedrollen i «The Sunlit Night» er med som produsent, hadde en hit på festivalen i 2014 med komedien «Obvious Child». Hun har også hatt i såvel humorprogrammet Saturday Night Live som i tv-serien «Girls».

Morsom dame: