NRK TV

Se «Bjarne vil ikke på film» (dokumentar, 2018).

Like sikkert som den fulle hovmesteren på nyttårsaften er det blitt at NRK dunker ut et knippe kvalitetsdokumentarfilmer midt på sommeren.

Under vignetten «dokusommer» finner du i skrivende stund 35 titler fra inn- og utland, som gir deg muligheten til å fordype deg i alt fra Arboga-saken til Månen til Greta Thunberg til voldtektskultur på amerikanske skoler.

Samt en dokumentarfilm om det å være objekt for en dokumentarfilm. Og den kanskje beste 22 juli-filmen, «Reconstructing Utøya». Og den Oscar-nominerte, uforglemmelige klatrefilmen «Free Solo».

Å plukke ut -en- anbefaling blir litt random, men 40 minutter lange «Bjarne vil ikke på film» kan fortjene litt ekstra oppmerksomhet.

Det er en underfundig, fin og søt historie om et gryende vennskap mellom en ung, polsk filmskaper og en inneslutta norsk sauebonde.

Vil du heller se…

Heltemodige finner? Se «Usynlige helter» (serie fra 2019). Finske diplomater blir helter i Santiago når Pinochet tar makta i 1973.

Morsomme svensker? Se «Bonusfamilien». Sjarmerende humordrama om et nyetablert ungt par som har barn på hver sin kant.

Fucka fransk-kanadiere? Se «Farleg kjærleik» (serie fra 2018). Nærstudie av tenåringsjente som stikker hjemmefra for å henge med helt feil folk.

TV 2 Sumo

Se «The Big Sick».

En av de siste åras beste romantiske komedier. Den originale historien fikk helt fortjent en nominasjon til Oscar som beste manus.

Filmen er til dels basert på livshistorien til hovedrolleinnegaver Kumail Nanjiani, kjent fra «Silicon Valley». Han kommer fra en konservativ muslimsk familie som setter liten pris på hans bestrebelser på stand up-scenen, og har vanskelig for å forplikte seg til et forhold med ikke-muslimske Emily.

Men nye perspektiver åpner seg når sistnevnte plutselig legges inn på sykehus med en sjelden sykdom. Denne filmen åpner både latterdøra og tårekanalene.

Storfilm? Se «Dunkirk» (film fra 2017). Mesterregissør Christopher Nolan forteller historien om da 400 000 britiske soldater ble evakuert fra Frankrike i starten av Den andre verdenskrig.

Dramakomedie? «Younger» (serie 2015-19). Enkel uten å bli dum, lettfordøyd uten å bli for søt, og alltid underholdende – selv i sjette sesong.

Barnefilm? «The Little Prince» (film, 2015). Flott animasjonsteknikk gjør at denne filmen ikke gjør skam på en av tidenes vakreste barnebøker.

HBO Nordic

Se «Euphoria» (serie, 2019).

Ungdomsserien som er så mørk og nihilistisk at den burde ha 30-årsgrense. Dette anbefalingen kommer med et par forbehold, men at «Euphoria» blir en snakkis er hvertfall sikkert.

Historien handler om 17-åringer, den ene traumatisert rusmisbruker nylig utskrevet etter en overdose, den andre en transperson som i søken etter tilhørighet er et lett bytte for rovdyrene der ute.

Serien viser så mye gledesløs, stygg og eksplisitt sex, rusmisbruk og vold at selv hardbarkede serieanmeldere har måttet snu seg vekk fra skjermen. Jeg kan ikke garantere at det ikke dukker opp en uggen følelse av at det er litt spekulativt.

Men det er også estetisk tiltalende filmet og velregissert – om om det ligger et lag av coolness (beklager) oppå det grusomme, en effekt som bringer tankene til Bret Easton Ellis-romaner og Harmony Korine-filmer. Og gjør det vanskelig å legge serien fra seg.

Sosialdrama? «Pose» (serie 2018-19). Hjerteskjærende, men også morsom serie om dragscenen i New York på 80-tallet. Sesong 2 ute nå.

Western? «Deadwood – The Movie» (film, 2019). Den etterlengtede avslutningen på verdens beste westernserie.

En fortelling fra virkeligheten? Se «Chernobyl» (miniserie, 2019). Lærerikt og fengslende tv-drama om kjernekraftverk-katastrofen i 1987.

Netflix

Se «Happy!» (serie, 2018-19).

En av fjorårets sprøeste og mest originale nye serier er tilbake med sesong to.

Det er ikke ofte det dukker opp serier for voksne med blå, snakkende enhjøringer i en hovedrolle, så det gjelder å gripe sjansen.

Vedkommende er voicet av Patton Oswalt og skybert-vennen til Hailey, et barn som i første sesong var kidnappet av en pedofil julenisse.

Hun ble reddet av Nick (Christopher Meloni), er en forsoffen leiemorder som fikk en ny mening med tilværelsen når han, etter en nær-døden-opplevelse, ble kjent med nevnte fabeldyr.

Sesong to lider av mangelen på en akutt krise som driver handlingen fremover, men tar seg opp når en gammel svensk filmlegende dukker opp i rollen som seg selv.

Vil du heller se…

Superhelter? Se «Jessica Jones» (serie, 2015-19). Siste sesong med en av Marvels kuleste og mest mangefasetterte helter.

Den grusomme virkeligheten? «When They See Us» (miniserie, 2019). Historie fra virkeligheten og de grusomme konsekvensene av USAs råtne rettssystem.

En annerledes spøkelsesfilm? «Personal Shopper» (2016). Kristen Stewart hjemsøkes av spøkelser i parisisk drama fra mesterregissør Olivier Assayas. Se opp for nordmann i birolle!

Viaplay

Se «Frustrerte fruer» (serie 2004-11).

Alle åtte sesonger av en av forrige tiårs mest populære serier er ute – til glede for både nye seere og for nostalgisk anlagte fans som måtte være klare for en repriserunde.

I første sesong (som er den beste) introduseres vi for de fire hovedpersonene i begravelsen til deres venninne Mary Sue (hvis død ikke hindrer henne fra å være seriens fortellerstemme). Det er jakten på en forklaring på hennes brå selvmord som setter handlingen i gang, hvertfall før fruenes private intriger tar overhånd.

«Desperate Housewives» ble umiddelbart en seersuksess da den først gikk på lufta høsten 2004, og selv om ingen ville finne på å nevne serien i samme åndedrag som de samtidige 00-talls-dramaene vi i dag har kanonisert som forløpere for den store kvalitets-tv-bølgen, er det ikke heeeeeelt på trynet å gjenkjenne noe av dens DNA i en av vår tids beste serier, «Big Little Lies».

Også her er det hvertfall en blanding av humor og drama, og et morbid mysterium i sentrum for et knippe instagramvennlige overklasseliv.

Vil du heller se…

En bittersøt film? «Juliet, Naked» (2018). Popmusikk, nostalgi, motvillig modnende menn og kvinnene som må utholde dem: Klassisk Nick Hornby, dette.

Horror? «Hereditary» (film, 2018). Effektiv og ordentlig skummel revitalisering av sliten sjanger.

Dystopi? Se «The Handmaid’s Tale» (serie, 2018). Første sesong av det gripende og omdiskuterte dramaet er det umulig å stille seg likegyldig til.