Alfred Nobel oppfant dynamitten. Sir John Harrington konstruerte vannklosettet. Alexander Graham Bell oppfant telefonen. Mens Mike Cram oppfant den snakkende ølopptrekkeren.

«Ingenious» er historien om sistnevnte. En slags dramakomedie om kremmervirksomhet, som dessverre ikke er særlig morsom – men den er full av optimisme, og fungerer helt utmerket som en «feel good»-film for alle som har drømt om å gjøre seg rike på salg. Jeg har full respekt for godtfolk som jobber livet av seg får å lage bra salgsprodukter, og deretter selger dem med stor fortjeneste. Men er ikke i besittelse av like mye respekt for folk som tjener formuer på å skape syngende laks, TV Shop-produkter og unyttig krimskrams.

Filmen har i alle fall en interessant forhistorie. Etter å ha brukt mange år på å skape produkter ingen ville ha, klarte oppfinneren Mike Cram å komme opp med en dings som ble en av de mest solgte morosakene i verdenshistorien. Deretter skrev han et filmmanus om opplevelsene sine, og finansierte produksjonen med sine egne sparepenger.

Resultatet ble dramakomedien «Ingenious» (først kjent som «Lightbulb»), som ble vist rundt på festivaler i 2009. Filmen ble imidlertid ikke plukket opp for kinodistribusjon i USA, og der ville trolig historien ha endt hvis det ikke var for at en av hovedrollene spilles av Jeremy Renner.

«Ingenious» ble spilt inn før Renner ble et hett navn med «The Hurt Locker», og vist på festivaler like før han ble Oscar-nominert. Så litt uflaks. Siden den gangen har Jeremy Renner blitt et kommersielt gangbart navn, med roller i bl.a. «The Town», «The Avengers» og «The Bourne Legacy». Om noen måneder spiller han som kjent også hovedrollen i Tommy Wirkolas «Hansel and Gretel Witch Hunters».

Produsentene følte derfor at «Ingenious» fortjente en ny sjanse, så de startet en Kickstarter-kampanje for å få «Ingenious» opp på kino i USA. En fremgangsmåte helt i tråd med filmens tema.

I oktober klarte de å sanke sammen tilstrekkelig med donasjonspenger, så for en uke siden hadde «Ingenious» kinopremiere i legendariske Grauman’s Chinese Theater i Hollywood – der den gikk frem til torsdag. Slett ikke verst for en film som er laget helt uavhengig av ildsjeler uten tilknytning til den etablerte filmindustrien. Sånn sett er «Ingenious» er suksesshistorie som viser hva man kan få til med viljestyrke, selvtillit og amerikansk stå-på-vilje.

Her hjemme har den imidlertid premiere rett på hjemmekino, og det er lett å se hvorfor.

For det er vanskelig å bli like begeistret over selve filmen: en mild «buddy»-komedie om to egoister som drømmer om å bli rike med minst mulig anstrengelse. Den amerikanske drømmen, men allikevel. Matt (Dallas Roberts) er ide-mannnen som kommer opp med alle de gjøglete produktene firmaet selger, mens bestekompisen Sam (Jeremy Renner) er entusiasten som er villig til å gjøre alt for å lykkes. En født selger med fleksibel moral og spillegalskap. Karene prøver desperat å hauke verdiløse klokker for golfspillere og hundeelskere. Går heller dårlig. Matts siste oppfinnelse er et armbåndsur som genererer tilfeldige lottotall, og som av åpenbare årsaker heller ikke finner noen kjøpere.

Matts vanvittig tålmodige kone Gina (israelske Aylet Zurer) har de siste åtte årene støttet ektemannens luftslottbygging, men begynner å bli lei av hans løgner og spillegalskap. Alt topper seg etter at Gina setter seg oppover ørene i kredittkortgjeld for å finansiere Matts hundeklokker, men isteden gambler han bort alle pengene på Black Jack.

Så ja, det er en smule vanskelig å bygge opp den helt store sympatien for to løgnaktige luringer som drømmer om å bli rike på å selge verdiløst skrot – og gambler bort pengene som kunne ha gitt dem en sjanse til å overleve.

Når nøden er størst og alt håp svinner kommer Matt opp med en snakkende ølopptrekker. En unyttig tøysedings like verdiløs som alle de andre oppfinnelsene hans – men som alle i filmen føler er det kuleste de har sett i hele sitt liv, og ler seg helt i hjel av. Dette er den store ideen de har ventet på, som kommer til å være en enveisbillett til suksess, rikdom og… vel, rikdom. Spørsmålet er om karene klarer å få med seg noen investorer på prosjektet, og får opptrekkeren ferdig i tide til varemessen Los Angeles Gift Expo.

Jeg skal ikke avsløre detaljene rundt opptrekkeren, men den ble faktisk det fjerde mest solgte «novelty»-produktet i verdenshistorien, rett bak rokkeringen, Frisbees og «SuperSoaker»-vannpistolen.

Så det er temmelig imponerende. Synd historien er så forutsigbar og langt fra så engasjerende som den burde være. Jeremy Renner og Dallas Roberts («3:10 to Yuma», The Grey») har såpass bra kjemi sammen at de gjør filmen til trivelig selskap – selv om rollefigurene deres er for egoistiske til å bygge opp særlig sympati.

Jeg tviler ikke på at mye av det vi får se i «Ingenious» er bygget på egne opplevelser, men dette er ikke en spesielt oppsiktsvekkende historie. Hurra-meg-rundt: to luringer følger sin drøm og tjene en formue på å skape et produkt absolutt ingen trenger.

En helt hyggelig og harmløs bagatell, som er glemt så fort du har sett den.