• Absolutt ingen spoilere her!

Ting kan tyde på at Star Wars-fansen faktisk er så splittet i synet på «Star Wars: The Last Jedi» som publikumsscoren på sider som Rotten Tomatoes og Metacritic kan tyde på.

Etter premieren forrige uke, et vell av panegyriske anmeldelser og gode tilbakemeldinger i vitenskapelig funderte spørreundersøkelser, vakte det oppsikt at brukerne av filmnettstedene i snitt ikke rangerte filmen høyere enn henholdvis 4,9 av 10 og 56 av 100 (scoren har siden da sunket til 4,8 og 53).

IMDB har Rian Johnson-filmen vært rangert noe bedre, men også der er det en nedadgående kurve som nå er nede i 7,7.

Ser ikke tegn til manipulering

Fenomenet har vært forklart med at en liten gruppe «The Last Jedi»-hatere skal ha manipulert filmnettstedene, som ikke skal være særlig godt beskyttet mot for eksempel bots som i stort omfang oppretter nye brukerkontoer og stemmer filmen ned.

Nå sier Rotten Tomatoes (som er eid av NBC/Universal) at det er ingenting som tyder på at slik manipulasjon skal ha funnet sted.

– Vi tar dette svært alvorlig, har undersøkt det, og så vidt vi kan se er dette legitim brukeradferd, sier visepresident Jeff Vorbis i Rotten Tomatoes til Huffington Post.

Foto:: Film Frames Industrial Light & Magic/Lucasfilm

Det er verdt å bemerke seg at nettstedet har alt å tape på å miste troverdighet for sin brukergenererte karaktergivning.

Men en annen, ikke navngitt representant for selskapet sier at de har sammenliknet bruker-responsen på «The Last Jedi» med en annen av årets blockbustere, «Justice League», samt de forrige Star Wars-filmene.

Det totale antallet bruker-anmeldelser viser seg å matche «Star Wars: The Force Awakens» (2015), og at anmeldelsene er svært polariserte er i tråd med andre filmer som har en stor, etablert fanbase.

«Det er ingenting uvanlig ved adferden, annet enn at veldig mange er engasjerte og tar seg tid til å skrive anmeldelser», heter det i en uttalelse fra selskapet.

Var det alt-right som sto bak?

Et Facebook-gruppe som blant annet er kritisk til mangfoldet i Star Wars-filmene, særlig etter at Disney-konsernet kjøpte merkevaren og introduserte rollefigurer som Rey (Daisy Ridley), Finn (John Boyega) og Cassian Andor (Diego Luna), har gått bredt ut og tatt ansvar for å ha senket filmens brukerscore – også med bruk av bots – men det kan like gjerne være grunnløst skryt.

Guess who's back? And yes it was me that caused this. While that vile troll page No More Legends had me banned, they set…

Posted by Down With Disney's Treatment of Franchises and its Fanboys on Sunday, December 17, 2017

Det har også vært rettet mistanke mot 4chan, forumet kjent for å yngle protestbevegelser mot likestilling og mangfold – slik som den tidvis rasistiske og misogynistiske alt right-gjengen – men 4chan-brukere har selv erkjent at de neppe er mange nok til å kunne påvirke «The Last Jedi»-scoren i særlig grad, skriver Polygon.

Vi sitter igjen med muligheten for at ganske mange faktisk er misfornøyde med filmen, selv om det fortsatt ikke forklarer den høye scoren filmen har hos seriøse analysebyråer som Cinemascore.

En ihuga fan som ikke var fornøyd med «The Last Jedi», SV-nestleder Snorre Valen, skriver i sin grundige nedsabling av filmen fra tidligere denne uka at det er en enklere grunn til misnøyen enn sterke kvinner og et brudd med «de gamle filmenes blendahvite rollegalleri»:

«Den er ganske enkelt rotete, ustrukturert og ikke minst mangler den en fortelling som fanger hjertet».