Den norske tv-serien, som gikk på TV 2 i vinter, var nominert til Gullnymfen på tv-festivalen i Monte Carlo, både for beste komedie og for beste skuespillere (henholdsvis Espen P. A. Lervaag og Ingeborg Sundrehagen Raustøl).

Den konkurrerte mot serier som «Ash vs The Evil Dead», «Catastrophe» og «Better Call Saul».

Sistnevnte tok komiprisen samt skuespillerpris til Bob OdenkirkSharon Horgan fra «Catastrophe» tok den kvinnelige prisen.

– Vi er overveldet over å være nominerte og har fått masse skryt av den lille «crazy» serien fra Norge, sier Lervaag til Filter Film og TV etter at resultatet er klart.

– Vi tapte mot de beste i klassen, men vi var her og lekte med dem. Det er ganske sinnsykt. Vi har nytt hvert eneste minutt. Nå skal vi faktisk feire litt, sier han.

Startet som skoleprosjekt

«Maniac» er debutprosjektet til hovedrolleinnehaver og manusforfatter Espen P. A. Lervaag (38) fra Hurum i Buskerud.

Den til helt nylig ukjente skuespilleren og tekstforfatteren hadde etter eget utsagn «surra mye» og blant annet jobbet som selger og salgsleder da han i 2009 brøt opp, sa «nå eller aldri» og begynte på privatskolen Westerdals.

Der havnet han i klasse med Grorud-gutten Håkon Bast Mossige; de to fant tonen og utviklet «Maniac» som eksamensoppgave. Den kan beskrives som en mørk humorserie som delvis utspiller seg inne i hodet til en psykisk syk, institusjonalisert mann.

Lervaag, Raustøl, Most og produsent OM Araldsen i Monte Carlo i går.
Lervaag, Raustøl, Most og produsent OM Araldsen i Monte Carlo i går.

«Maniac», produsert av Rubicon, var opprinnelig tenkt som et sketsjeshow med en rød tråd der «Espen» og «Håkon» var to pasienter på mentalsykehus som dro ut og inn av fantasi og virkelighet.

– Men da vi begynte å skrive på det malte vi oss snart inn i et hjørne hvor det ble drama likevel. Det var rett og slett for mye historie å fortelle til at vi klarte å lage sketsjer av det, har Lervaag tidligere fortalt Filter Film og TV

Først i 2014 tok «Maniac» et solid skritt mot realisering, da serien fikk anledning til å delta i TV 2s eksperimentelle TV Lab-konsept. Det fikk igjen kanalens dramasjef Christopher Haug til å satse, og i fjor høst ble serien lansert på streamingtjenesten TV 2 Sumo. På nyåret gikk den på lineær-tv, riktignok på et ugudelig tidspunkt, og under radaren til de fleste.

Skal gjenskapes i USA

Inntil den 18. mars, da nyheten sprakk om at produksjonsselskapet Anonymous Content går inn for å lage en amerikansk nyinnspilling med Jonah Hill og Emma Stone i hovedrollene og Cary Joji Fukunaga («True Detective», «Beasts of No Nation») som regissør.

Stone og Hill i «Superbad» (Foto: Walt Disney Company Nordic)
Stone og Hill i «Superbad» (Foto: Walt Disney Company Nordic)

Anonymous Content står bak serier som «Mr. Robot», «True Detective» og «The Knick» samt Oscar-filmene «The Revenant» og «Spotlight».

Nominasjonene til Gullnymfen kom imidlertid før remake-nyheten ble kjent.