På tross av grisete humor, høy aldersgrense og matvarer i alle rollene er «Sausage Party» en hit i USA og bare slått av «Suicide Squad» på kinotoppen i helga. Legg til en usedvanlig beskjedent budsjett i amerikansk sammenheng – det rapporteres om at hele filmen bare skal ha kostet 20 millioner dollar – og du har et svært hyggelig regnestykke for produsentene og manusforfatterne Seth Rogen, Evan Goldberg og Jonah Hill.

Noen må likevel lide når prisen presses, og i dette tilfellet ser det ut til å ha vært animatørene. Et skryteintervju med regissørene på nettstedet Cartoon Brew er hvertfall nedrent med kommentarer fra folk som hevder de jobba for det kanadiske animasjonsstudioet  Nitrogen på filmen og som har lite godord å si om opplevelsen.

«Produksjonskostnadene ble holdt nede ved at Greg (Tiernan, regissør, journ. anm) krevde at folk jobbet gratis overtid. Hvis ikke du jobbet gratis ble arbeidet ditt overført til noen som var villig til det. Enkelte ble til og med truet med å miste jobben hvis de ikke ble sittende for å rekke en deadline», skriver en kommentator.

Ifølge ham endte animatørene opp med å signere et opprop for bedre arbeidsvilkår og overtidsbetaling, og da oppropet nådde studioet Annapurna Pictures skal de ha grepet inn og sørget for at animasjonshuset behandlet folk skikkelig.

 

På det tidspunktet hadde imidlertid mange av animatørene sluttet i frustrasjon, og for det skal de ha blitt straffet med å bli strøket av rulleteksten – et «siste stikk i ryggen», som en av kommentatorene skriver. Flere animatører som skal ha jobbet i over et år med filmen så langt etter sitt eget navn på skjermen, hevder den anonyme kommentaren, hvis historie backes opp av flere andre i det samme kommentarfeltet.

En annen skriver at produksjonen var «ekstremt humpete» siden Nitrogen mangler erfaring med full-lengde kinofilmer, og at det bare var takket være det harde arbeidet til erfarne animatører at de kom i mål – et år over tida.

Nitrogen tilbakeviser kritikken overfor Los Angeles Times og sier at «produksjonen oppfylte alle lover om overid og arbeidsrettighetsbestemmelser, samt våre kontraktsfestede forpliktelser overfor artistene». Men som nok en kommentator på Cartoon Brew påpeker har den kanadiske delstaten British Columbia, der Nitrogen holder til, unntaksbestemmelser i arbeidsmiljøloven for «high technology professionals».

En får kanskje vente på at flere detaljer om filmens tilblivelse graves fram, eventuelt noen av animatørene står fram, før en krever boikott av det som (dessverre) ser ut til å være en svært morsom film.

Men det setter unektelig denne promofilmen fra mai, der Seth Rogen vitser om animatørenes dårlige kår, i et heller umorsomt lys: