Jøss! Dette kom som julekvelden på kjerringa.

Sam Mendes takker altså nei til å regissere den kommende Bond-filmen. «Skyfall» ble dermed hans eneste bidrag som 007-regissør.

Denne nyheten er veldig overraskende, tatt i betraktning at han stilte seg positiv til å regissere den neste Bond-filmen for veldig kort tid siden (senest under BAFTA-utdelingen i februar).

Til Empire forteller den britiske regissøren:

It has been a very difficult decision not to accept Michael and Barbara’s very generous offer to direct the next Bond movie. Directing Skyfall was one of the best experiences of my professional life, but I have theatre and other commitments, including productions of Charlie And The Chocolate Factory and King Lear, that need my complete focus over the next year and beyond.

Jeg må ærlig innrømme at jeg har et nokså ambivalent forhold til denne nyheten.

Som jeg har uttrykt ved en rekke anledninger er jeg stor fan av «Skyfall». Med denne beviste Mendes at han er en aldeles perfekt Bond-regissør, ikke helt ulikt Terence Young og Peter R. Hunt (to store Bond-regissører fra 1960-tallet). For meg var meg var Mendes den perfekte Bond-regissøren, siden han forstår seg så godt på Bond-universet og er en så stor fan av både filmene og av forfatteren Ian Fleming.

Det var så mye som klaffet med «Skyfall», både kunstnerisk og kommersielt sett; «Skyfall» regnes som den mest kritikerroste Bond-filmen og den klarte også bli den desidert mest innbringende noensinne i serien – med et inntjening på over 1108 millioner dollar.

Når det er sagt, er ikke «Skyfall» helt perfekt, men hadde håpet og trodd at Mendes ville opplevd en tilsvarende progresjon som Nolan opplevde fra «Batman Begins» til «The Dark Knight Rises». Men det er bare å glemme nå…

Jeg skulle helst sett at dagens nyhet ikke kom, men samtidig kan det være spennende at en annen regissør kommer inn i bildet og tilfører enda noe nytt og vitalt til verdens lengstlevende filmserie. Nå gjelder det å se fremover.

Den 24.Bond-filmen hadde opprinnelig planlagt kinopremiere i slutten av 2014. At Mendes nå trekker seg fra arbeidet med den neste Bond-filmen (han jobbet tett med manusforfatteren John Logan), kan få følger for premieredatoen.

Slik jeg ser det, har Bond-produsentduoen Barbara Broccoli og Michael Wilson bare tiden av veien for å finne en god erstatter. For å «toppe» Mendes, er det grunn til å tro at Bond-produsentene og Daniel Craig ønsker å se etter tilsvarende prestisjeregissørerer som kan ta hånd om franchisen videre.

En åpenbar kandidat er en annen stor Bond-fan, Christopher Nolan (som mange ønsker seg), men han tror jeg er for opptatt med andre prosjekter. Det er bare en ren spekulasjon fra min sin side og svært vanskelig å spå, men skal jeg spå noe tror jeg at David Fincher vil bli spurt. Daniel Craig er som kjent god venn med Fincher (siden de jobbet sammen på «The Girl with the Dragon Tattoo»), og regissøren har til de grader bevist at han mesterer spennings- og thriller-sjangeren (som ikke er så langt unna Bond, egentlig). Andre kandidater har jeg skrevet en sak om her.

Foreløpig er lite kjent om den neste Bond-filmen. Det som derimot er kjent, er at Daniel både Craig, Naomie Harris, Ben Whishaw og Ralph Fiennes vil vende tilbake.

 

PS:

Bond-produsentene Michael G. Wilson og Barbara Broccoli har sendt denne uttalelsen til Empire:

We thoroughly enjoyed working with Sam, he directed our most successful Bond movie ever, Skyfall. We would have loved to have made the next film with him but completely respect his decision to focus on other projects and hope to have the opportunity to collaborate with him again.