«Les Revenants» kan du se på Netflix

Det er vel egentlig bare å anta at når hele USA er overkjørt av zombier i serier og filmer som «The Walking Dead» og «Warm Bodies» så står det ikke så godt til i resten av verden heller.

Noe vi forsåvidt har fått bekreftet i nordeuropeiske zombiefilmer som «Død Snø», «Shaun of the Dead», «28 Days Later» og «Cockneys vs. Zombies» (og indirekte i den kommende «World War Z») for å nevne noen eksempler.

Men åssen er det nedover på kontinentet, da?

I «La Horde» (2009) får vi ganske tydelig bekreftet at også franske zombier kan være noen ordentlig kjipe beist:

Men fransk film hadde ikke vært fransk film uten noen skikkelig lavmælte zombier også, noe vi fikk tydelig oppleve i «Les Revenants» fra 2004. Her vender tilsynelatende døde folk tilbake til livet, uten at de selv vet noe som helst om det:

Originalfilmen var kanskje ikke allverden, men kildematerialet er gull verdt i en tid der moderne og kreative zombiefortellinger har fått opptil flere føtter innenfor populærkulturdøren.

Så da Canal+ i fjor valgte å hente fram «Les Revenants» fra skapet og gjenskape det hele i tv-serieformat med åtte timeslange episoder, slo det veldig godt an – såpass mye at «Shameless»– og «State of Play»– skaper Paul Abbott nå jobber med å lage en engelskspråklig versjon av serien med tittelen «They Came Back» (det samme som originalfilmen het på engelsk).

Le Monde skrev at serien markerte et «gjennombrudd i fantasysjangeren», mens Libération mente at dens atmosfære førte tankene tilbake til «Twin Peaks». Vi får møte innbyggerne i en liten alpeby som opplever at deres nære og kjære står opp fra de døde, og prøver å finne en måte å få samfunnet til å gå rundt med de nyankomne. Men når en rekke drap blir begått på en måte som minner mistenkelig om modus operandi for en avdød seriemorder, blir det haraball.

I Sverige har noen skjønt poenget. Der har nemtlig SVT kjøpt inn serien (under navnet «Gengångere») og overraskende nok lagt ut hele på SVT Play (dessverre blokkert utenfor Sveriges grenser). Serien vil også dukke opp på «vanlig» svensk tv i løpet av våren.

Vi har (uten hell) prøvd å finne ut om serien også dukker opp i Norge på noe tidspunkt. Om du vet noe om det, si endelig ifra – så kan vi oppdatere saken her. I mellomtiden venter vi (og prøver å finne ut en måte å se SVT Play på i Norge, noen tips?). Oppdatering: NRK plukket den heldigvis opp til slutt.

Muligens vil noen få øynene opp for «Les Revenants» gjennom soundtracket, som er laget av den skotske gruppa Mogwai. 25. februar slipper de albumet med samme navn som serien, men allerede er noen låter ut på EPen:

The Guardian har i den anledning fått Mogwais Stuart Braithwaite til å ramse opp sine favoritt-zombiefilmer, og han forteller i samme slengen om hvordan de gikk fram for zombieoppdraget:

– Da serieskaperne spurte oss om å skrive musikken, ga de oss Jim Jarmusch-filmen «Dead Man», «The Shining» og «Twin Peaks» som inspirasjonskilder. Vi fikk også et synopsis for hele historien og et par episodemanus oversatt til engelsk. Det var helt annerledes enn noe vi har gjort før, men vi ble alle interessert i ideen. Det er ambisiøst, og jeg digger vagheten. Jeg har fått sett to episoder nå, og det er virkelig en vakker tv-serie, sier gitaristen og vokalisten til avisa.

For sikkerhets skyld: Vi er fullt klar over at såkalte revenants ikke regnes som ekte zombier av zombiepurister, men skitt la gå.

Om du vil se en revenantfilm allerede her og nå, kan du forøvrig sjekke ut den ganske ålreite «The Revenant» fra i fjor:

«Les Revenants» kan du se på Netflix