I den videoaktuelle «The Perks of Being a Wallflower» gjør Paul Rudd en helt ålreit figur som lærer. Filmhistorien er jo full av karismatiske lærere og frøkner, men hvilke vil vi helst gi et rødt eple?

     5. LouAnn Johnson i «Dangerous Minds»

Hvordan oppnår man respekt som lærer på en skole i ghettoen? Michelle Pfeiffer tar på seg en tøff skinnjakke, spiller Bob Dylan for ungdommene og gir dem godteri. En lærer som hadde forsøkt noe liknende i virkeligheten ville trolig fått en overheadprojektor i hodet.

Virkelighetens LouAnn Johnson spilte ikke Dylan, men hiphop for elevene (manusforfatterne tenkte imidlertid at publikum heller ville se verstingene bli forført av «Mr. Tambourine Man»).

Eks-soldaten LouAnn Johnsons harde holdning er uansett forfriskende. Hun nekter å akseptere kynisme, selv når det kommer fra samfunnets marginaliserte: «There are no victims in this classroom!»

      4. John Keating i «Dead Poets Society»

Det er noe vagt ubehagelig ved måten Robin Williams‘ lærer skaper entusiasme hos guttene på den konservative eliteskolen. Målet er at elevene skal tenke selv, men idolkulten som oppstår rundt den ukonvensjonelle læreren minner snart om en humanistisk Hitler Jugend. En av elevene begår til og med selvmord når han må slutte i klassen.

Samtidig er det nettopp fanatismen som gjør «Dead Poets Society» briljant. Filmen er mye hardere enn du trolig husker den som. Etter å ha sett den igjen føles ikke «carpe diem» lenger som en platt klisjé.

     3. Mark Thackeray i «To Sir, with Love»

I «Blackboard Jungle» fra 1955 spilte Sidney Poitier klassens bråkmaker. Tolv år seinere stilte han selv bak kateteret i «To Sir, with Love», som utspiller seg på en trøblete skole i Londons East End.

I starten går det trått for Mr. Thackeray. «De ungene er djevler!», utbryter han etter å ha blitt ignorert og trakassert. Etterpå bestemmer han seg, som så mange lærere på film, for å behandle elevene som voksne. Og da tennes kunnskapens lys i smådjevlene.

      2. Yoda i «The Empire Strikes Back»

I prequeltrilogien av «Star Wars» skuslet George Lucas bort en av sine beste figurer ved å bry seg mer om dataeffekter enn om manus. Frank Oz‘ bedårende romdukke ble erstattet av en grønn CGI-meningsløshet.

I «The Empire Strikes Back» er Yoda derimot en makeløs lærer som også er universets klokeste buddhist. «Do. Or do not. There is no try».

     1. Jamie Escalante i «Stand and Deliver»

På 70-tallet etterlot en boliviansk innvandrer hele verden målløs da han som mattelærer lykkes i å heve karaktersnittet på en utsatt skole i East LA. Elever som andre lærere hadde avfeid begynte plutselig med integralregning takket være Escalante.

I 1988 ble hans historie film med Edward James Olmos i hovedrollen. «Stand and Deliver» burde vises på alle lærerhøgskoler for å bøte på norske elevers katastrofale mattekunnskaper.

Eller så kan man vise «South Park»-episoden «Eek a Penis», der en snartenkt mattelærer, Mr. Cartmenez, lærer en hel klasse av underpresterende slabbedasker at det bare finnes én vei til kunnskap: Å jukse på prøvene.

 

…Og hvilke lærere fortjener tegnestift på stolen?

      5. Professor Furlong i «The Faculty»

Hva kan være verre enn slemme biologilærere? Muligens slemme biologilærere som er styrt av blodtørstige romvesener.

I Robert Rodriguez‘ high school-grøsser «The Faculty» forandres hele lærerstanden til marionetter for intergalaktiske monstre.

     4. Kristina i «Shoo Bre»

«Alle snakket om hvor vanskelig det er å undervise i forstedene. Jeg kjente med meg selv at det er der jeg skal være. Jeg liker utfordringer», sier Kristina i denne svenske ungdomsfilmen fra fjoråret.

Hun er en idealistisk, men også uhyre kørka lærer som tar klassens gullgutt, Oscar, med hjem til sin bohemske leilighet for litt vin og sex. Kristina er så kort at hun lar seg overtale av replikken «jeg sletter bildene etterpå» når eleven hennes siden foreviger samleiet med kameraet sitt.

Det hele slutter i katastrofe såklart – som alt annet i denne fjortisversjonen av «Snabba Cash».

     3. Rainer Wenger i «Die Welle»

Rainer er kul med kidsa. Han har på seg skinnjakke og liker Ramones. Og han viser elevene sine hvor lett fascisme oppstår gjennom å utsette dem for et sosialt eksperiment. Alle blir medlemmer i Bølgen, en forening hvis fascistiske trekk langsomt kommer til overflaten.

Dessverre utvikler en av elevene så sterke følelser for Bølgen at han skyter seg selv når det egentlig formålet avsløres. Bra jobba, Rainer.

PS: Ingen skygge skal dog falle over historielæreren Ron Jones, hvis «Third wave»-eksperiment (på en skole i Palo Alto i 1967) «Die Welle» er basert på. Hans elever begikk ikke selvmord.

      2. Kitano i «Battle Royale»

Den gode nyheten er at du og dine klassekamerater blir kjendiser på tv. Den dårlige nyheten er at dere må slakte hverandre i et underholdningsprogram. Den enda verre nyheten er at Takeshi Kitano fremdeles er lærer.

     1. Caligula i «Hets»

Antallet elever som pugget latin minsket dramatisk under 1900-tallets andre halvdel. Når man ser «Hets» (med manus av Ingmar Bergman) framstår ikke det som særlig rart.