Skal ikke hausse opp ting ut over alle proporsjoner altså, og vi kommer til noen forbehold etterhvert, men det er litt 19. oktober 1985-vibber over dette – ikke bare fordi det dreier seg om samme dato:

I midten av oktober i år var den norske serien «Norsemen», altså «Vikingane» i engelsk språkdrakt, den fjerde mest sette manusbaserte serien på Netflix i USA.

Hvordan kan vi vite det? Jo. Selv om streamingtjenesten ikke selv offentliggjør seertall begynte det velrenommerte analyseselskapet Nielsen i fjor å registrere Netflix-bruk i USA.

Registrerer hva folk ser

Det gjør de ved å plassere ut mikrofoner i et representativt utvalg husstander og bruker lyden til å identifisere hva folk ser og hører på. Ikke ulikt hvordan selskapet Kantar i mange år har målt tv- og radio-bruken i Norge.

Via «Norsemen»-produsentene har Filter Film og TV fått innsyn i Nielsens oppsummering av uke 42, og der fremgår det at serien doblet markedsandelen i den mest lukrative seergruppa, de mellom 18 og 49 år, og at den totale seermengden nesten doblet seg.

Slik gikk serien, ifølge analyselskapet, fra 10.-plass på lista over de mest sette Netflix-seriene i USA, til en imponerende fjerdeplass. 

Skjevheter

I forrige uke falt serien ned på en femteplass over USAs mest sette Netflix-serier, fortsatt svært imponerende.

Nå er det selvsagt en del innvendinger mot disse målingene. Bare det at det krever samtykke fra folk å plassere ut registreringsbokser i stua deres, er en kime til statistiske skjevheter.

Verre er det at boksene ikke plukker opp Netflix-seing som skjer med headset, eller utenfor hjemmet, på en mobil eller et nettbrett.

Netflix selv har hevdet at så mye som to tredjedeler av all bruken av tjenesten foregår mens folk er på farten, og advart mot å stole for mye på Nielsens målinger.

Likevel er målingen en indikator på at noe har skjedd med seriens popularitet – en popularitet som også har blitt gjenspeilet i trafikken på filmdatabasen IMDb, der serien har vært oppe på en 62. plass over de mest populære. Og der skuespiller Silje Torp var oppe blant 80 mest ettersøkte skuespillerne (uka etter at vi skrev denne saken).

Det er langt fra hva manusforfatterne og regissørene Jon Iver Helgaker og Jonas Torgersen hadde i tankene da de begynte å utvikle en humorserie satt til et «gritty» vikingsamfunn.

– Vi trodde vi hadde mye smalere appell. Men at så mange ser Norsemen er jo veldig gøy, og litt uvirkelig, sier Torgersen til Filter.

Jon Iver Helgaker (til venstre) og Jonas Torgersen har skrevet og regissert «Norsemen».

Visste ikke om utlendingene catchet humoren

– Da vi begynte å skrive så fniste vi mye selv og syntes det var gøy. Og da vi var ferdig med å klippe sesong 1 så var vi veldig fornøyde selv, men vi sa jo til hverandre at hvis folk ikke liker dette, så kan vi bare slutte med humor. For da er det vi som er helt ute av sync med alle andre, sier han.

– Men så gikk den heldigvis veldig bra i Norge, så da slapp vi å omskolere oss, sier Torgersen, som tidligere har levert vitser til humorserier som «Hæsjtægg» og «Hva hvis» (nei, vi kan heller ikke huske dem) i tillegg til å spille rollen som Johs i legendariske «Nissene på låven».

Det var likevel ikke gitt at serien ville fungere internasjonalt.

– Vi var veldig usikre på om utlendinger kom til å catche humoren i «Norsemen». Vi hadde vel egentlig ikke forventet det, og selv om sesong 1 fikk mye skryt i utenlandsk presse og slikt, så er det først etter at vi lanserte sesong 2 og ble en Netflix Original at det virkelig har tatt av, sier han.

Ekstra moro er det for øvrig at også den 3. mest populære Netflix-serien i midten av oktober har norske aner. Nemlig Jonah Hill/Emma Stone-serien «Maniac», som er en remake av en TV 2-serie fra 2014. Den skal ifølge Nielsen ha hatt en seerskare på en og en halv million i starten, før den falt ned til 468 000.

Den mest populære Netflix-serien i USA i uke 42 var ifølge analysen animasjonsserien «Big Mouth».

EDIT: En tidligere versjon av denne saken referte til faktisk tall for antall seere. Siden vi ikke har full klarhet i hvordan dette faktisk er beregnet har vi fjernet disse tallene.