Det er ingen hemmelighet at de store strømmetjenestene er glade i de skandinaviske markedene, der datatrafikk er billig og smarttelefoner og nettoppkopla tv-er er like selvsagte eiendeler som tannbørster. Det er også en uttalt strategi for både HBO og Netflix å satse på lokalt innhold.

At befolkningstallet i henholdsvis Sverige, Norge og Danmark knapt overstiger en bydel i New York, tenker strømmesjefene i USA muligens oppveies av at språkene er gjensidig forståelige. Her mistenker vi at de undervurderer den generelle skandinaviske skepsisen mot drama fra nabolandene, men for å komme til poenget:

Den første skandinaviske originalserien til Netflix – om vi ser bort fra «Lilyhammer», som var samprodusert med NRK – har fått premieredato og trailer.

«The Rain» er på dansk, laget blant annet av «Borgen»-skaperen Jannik Tai Mosholt, har skuespillere som Alba August fra «Jordskott», Mikkel Boe Følsgaard fra «En kongelig affære», Lars Simonsen fra «Broen» og Iben Hjejle fra «Dag» i noen av rollene, og ditt verste mareritt som premiss:

At den trygge, varme velferdsstaten som omhyller din eksistens fra vugge til grav skal kollapse.

Det har ikke skjedd som følge av for mye innvandring eller for høye skatter, som Facebook-feeden din jevnlig skal ha det til, men fordi et virus – som utspekulert nok spres via regnvær – har utslettet mesteparten av befolkningen.

Postapokalypse

I denne postapokalyptiske verdenen slår en rekke ungdommer seg sammen og drar ut på en farefull ferd gjennom Skandinavia i søken etter livstegn, heter det i pressemeldinga Netflix sendte ut i dag.

Tivoli er ikke åpent denne sesongen.

Og det er unektelig litt spennende å se kjente københavnske landemerker forlatt av mennesker og overgrodd av vegetasjon – men klarer ungdommene å komme seg over kjølen slik at vi får se tilsvarende bilder fra Norge?

Netflix-pressekontakt Sondre Ronander har bare sett fem av episodene og sier hovedrolleinnehaverne ikke beveger seg lengre enn til Sverige i disse, men sesongen har totalt ti avsnitt, så muligheten er der. På den annen side har vi ikke registrert at det har vært gjort noen opptak her til lands, så hvem vet.

Flere bilder fra serien her:

I september avslørte forøvrig Netflix at de også har en svensk egenproduksjon på gang, nemlig thrilleren «Quicksand». Den er basert på Malin Persson Giolitos roman «Störst av allt» og tar utgangspunkt i en skytemassakre på en overklasseskole i Stockholm.

Samtidig har HBO har satt Lukas Moodyson («Fucking Åmål», «Tilsammans») til å lage komedieserien «Gösta», om en barnepsykolog som flytter fra storbyen til landet.

Vi venter fortsatt på at Netflix skal gi grønt lys til en ny, norsk tv-serie.