I kveld er det clash of the titans på tv-fronten. Ikke bare mellom TV 2 og NRK, landets største kanaler, den ene kommersiell og den andre lisenssponset. Og ikke heller bare mellom «Homeland» og «Forbrytelsen», to av de desidert mest spennende og fengende seriene som blir produsert i verden akkurat nå.

Kveldens duell står mellom to av de beste rollefigurene vi har fått på 2000-tallet, og begge er kvinner. CIA-agent Carrie Mathison på den ene siden av Atlanteren (eller rettere sagt pendlende mellom Washington og Beirut), og København-politiets Sarah Lund her hjemme i Skandinavia. Men hvorfor fungerer de så bra?

Kanskje det er fordi vi lever i en tid hvor selveste Aaron Sorkin oppfører seg som den gamle mannen han er når han skriver de hysteriske Ally McBeal-karakterene i «Newsroom»? Kanskje vi har innsett at Stieg Larssons mest av alt brukte sine våte gammelmannsfantasier om lesbiske gothjenter til å skape Lisbeth Salander (og for all del, lage en slagkraftig heltinne av henne)?

Carrie Mathison er en kompleks karakter. På den ene siden jobber hun for evig rettferdighet, og gir blanke i karrierejaget de fleste CIA-agenter på film har i bakhodet. Men på den andre siden er hun villig til å gjøre hva som helst – inkludert ligge med Nicholas Brody – for å komme til bunns i terrorgåten hun står ovenfor. Samtidig viser hun minimalt med hensyn ovenfor sine medmennesker, og når bipolariteten hennes slår inn er hun vanskelig å forholde seg til, både for medkarakterene og oss tv-seere. Uforutsigbar, drevet, kompromissløs og egoistisk. Man vet sjelden hvor man har Carrie Mathison, bortsett fra at hun sannsynligvis har en plan.

Sarah Lund er blitt velkjent for strikkegenseren hun har gjort til mote, og som i følge skuespilleren Sofie Gråbøl er et symbol på at hun ikke bruker sin seksualitet for å oppnå noe,, men er i likhet med Carrie en egenrådig, drevet og målrettet kvinne. Så målrettet at hun aldri smiler, men i stedet bruker all energi på å jage menneskehetens mørke sider. Så målrettet at privatlivet også må ofres på rettferdighetens alter.

Men fra sidelinjen kommer en tredje kvinnekarakter som jeg kommer til å følge med argusøyne.

Forrige uke var det nemlig premiere på den nye BBC-serien «Hunted», hvor mystiske Sam Hunter (spilt av australske Melissa George, kjent fra «Home & Away» og at hun nylig datet hiphop-mogulen Russell Simmons) forsvinner fra jobben i det private etterretningsbyrået Byzanthium etter en enda mer mystisk jobb i Tangier. Et år senere dukker hun opp, fast bestemt på å finne ut hvem som tystet på henne, slik at hun ble skutt og (tilsynelatende) mistet barnet hun nettopp hadde fått vite at hun bar i magen.

Selvstendig og skeptisk som Lisbeth Salander, slåss som en av Charlies Angels, smart som Sherlock Holmes og med fortid mystisk og traumatisk som Bruce Wayne. Sam Hunter kan fort bli høstens utfordrer når Carrie Mathison og Sarah Lund gjør opp seg mellom hver mandag på NRK og TV 2.

«Forbrytelsen» sesong 3 starter på NRK klokka 22.00. «Homeland» sesong 2 starter på TV 2 klokka 22.40.