Førstkommende søndag klokka 22.00 viser NRK den britiske krimserien «Fortitude», en serie som bør vekke interesse her på berget av en rekke grunner.

Den har «Forbrytelsen»-stjerne Sofie Gråbøl i hovedrollen, den utspiller seg på Svalbard – og kanskje viktigst av alt: Den åpner knallsterkt.

Gråbøl spiller rollen som ordfører Ødegård i det som liksom skal være verdens nordligste tettsted, Fortitude på Svalbard. Hit kommer arbeidere fra alle (nordiske) strøk, mye på grunn av den lokale gruvedriften – noe som sikrer et troverdig grunnlag for en engelskspråklig serie på norsk grunn.

Ødegård er opprinnelig kriminolog og advokat, men valgte likevel å flytte til Fortitude. Ironisk nok et sted der kriminalitet på grunn av en god lokal sosialpolitikk tilnærmet er ikke-eksisterende – enn så lenge.

Hun velger derfor å satse på hotelldrift, med et ishotell under oppføring i et klima som stadig blir varmere. De planene må imidlertid legges på is (sic) når det først dukker opp noe uventet under isen – før det like etter skjer et grufullt drap på en av tettstedets forskere.

Ikke blir vi overrasket om de to hendelsene også har en kobling til hverandre – noe Ødegård muligens må nøste opp i når hun (i rollen som stedets politisjef) likevel får bruk for sin bakgrunn.

«Fortitude» byr også på et veldig sterkt lag av skuespillere. I tillegg til Gråbøl, møter du blant andre Richard Dormer («Game of Thrones»), Stanley Tucci («Hunger Games»), Michael Gambon («Harry Potter») og Christopher Eccleston («Dr. Who», «The Leftovers»).

Til tross for utgangspunktet i et så lite tettsted som Fortitude tilsynelatende er, er det overraskende lite «Twin Peaks»-særhet over folka som oppholder seg der. Riktignok er det enkelte som kjører sine egne løp med mer eller mindre skjulte agendaer, men skuespillet er gjennomgående av det troverdige slaget – vi forstår at eventuelle mistenkelige handlinger er motivert av at vi ennå ikke vet hva det er som foregår.

Noe som for eksempel kan begrunne skepsisen den «norske» politimannen Dan Anderssen (Dormer) utviser overfor den amerikanske åstedsgranskeren DCI Morton (Tucci), som ankommer det avsidesliggende åstedet under et døgn etter at drapet skjedde. Her må jo noen vite mer enn de forteller om?

Til tross for at enkelte tidlige lekkasjer fra settet tydet på det motsatte, har serieskaperne for det meste klart å unngå å drite seg ut med tullenorsk, slik for eksempel «The Thing» eller «X-Files» berømmelig gjorde.

Trodde vi i hvert fall, etter å godkjent en rekke småsuspekte butikkskilt og lignende (de er jo ikke sjelden preget av dårlig norsk også her til lands). Men så beveger brått Dormer seg langt, langt ut på glattisen …

«Fortitude» er – sikkert på grunn av incentivavtaler – hovedsakelig innspilt på Island. Det er imidlertid ikke noe den jevne seer får vite om – for dem er dette Norge, på godt og vondt.

Om folk klarer å overse alt det fryktelige som foregår i seriens «Norge», kan kanskje de nordlige strøk av landet oppleve en liten turistboost om serien virkelig slår an.

Den største aktøren i serien er nemlig det tidvis ufattelig vakre landskapet som hele tiden omkranser og tidvis definerer handlingen, komplett med nordlys og hyppige panoramashots av snøkledde fjell, langstrakte vidder og imponerende isbreer.

«Fortitude» begynner førstkommende søndag klokka 22.00 på NRK – og legges samtidig ut på NRK nett-tv. Basert på de første tre episodene, har vi all grunn til å tro at dette i ukene fremover kan bli en aldri så liten serie-snakkis – vi kommer i hvert fall til å følge utviklingen videre.

Og interessant nok er det ikke «whodunnit»-faktoren som trekker oss til serien. Mer enn spørsmålet om hvem som står bak drapet, er det nysgjerrigheten knyttet til summen av det hele som vil dra oss nordover i ukene som kommer.