Denne helgen var det tv-premiere i USA på «Hannibal», hvor NBC tar oss med tilbake til Hannibal Lecters yngre år som psykiater og psykopat.

Anthony Hopkins er blitt så gammel at han spiller en gåseleversmattende Alfred Hitchcock med fat suit i «Hitchcock», så nå er det Mads Mikkelsen som har fått jobben med å portrettere den noe yngre kannibalen.

Det betyr at vi får en ungvoksen Hannibal, som kanskje er tungt å svelge for dem som hadde håpet på en hel serie om en Young Hannibal, hvor 14 år gamle/unge Lecter brenner maur, spiser naboens katt og driver manipulerende hobbypsykoanalyse på klassekameratene på fritiden.

Hva som egentlig formet Hannibal til å bli den, hmm, fargerike fyren han endte opp som, fikk vi et aldri så lite innblikk i gjennom filmen «Hannibal Rising» fra 2007. Tapet av søsteren fører ham inn på et spor han ikke kom ut av resten av livet:

Vi kan jo håpe at en Young Hannibal-serie er neste plan på tegnebordet når Hannibal Lecter-karakteren skal utvikles videre etter at «Hannibal» har gått sin gang (her hjemme starter den på TVNorge 18. april klokka 21.30). Mens vi venter, ser jeg tilbake på tre andre personlige Young-favoritter:

 

3. Young Bond

James Bond er fremdeles agent, voksen alkis og damesjarlatan på lerretet, men i den overraskende vellykkede bokserien «Young Bond» går vi tilbake i tid. Vi er i 1933, James Bond er 13 år, og sliter med at skolens (Eton, selvsagt) dust ikke bare er en bølle, men farens han er våpenhandler. Gjett hvem som ordner opp på vegne av skolen, nasjonen og klassekameratene?

Enormt fengende bøker, enten man er gammel og grinete Bond-fan eller plassert midt i tenåringsmålgruppen. Et av mine høyeste ønsker er at noen lager film- eller tv-utgave av Young Bond. Forløpig har Ian Fleming Publications og Young Bond-forfatter Charlie Higson uttalt at de gjerne vil publisere noen flere bøker i serien enn de foreløpig fem før de forplikter seg til en film.

I mellomtiden har noen fans lekt seg med tanken – et potensielt endelig produkt blir nok hakket mer proft enn denne amatørtraileren:

Young Bond må forøvrig ikke forveksles med James Bond jr., nevøen til James Bond. Han fikk sin egen animasjonsserie på 90-tallet, og som en av kommentarene på YouTube sier:

… I’m not sure Ian Fleming expected something like this ever coming about when he wrote Casino Royale.

 

2. Young Sherlock Holmes

«Young Sherlock Holmes And The Pyramid Of Fear» var en favoritt da jeg var ganske young selv, midt på 80-tallet. Da passet det fint å få en morfinfri, men like arrogant og briljant Sherlock Holmes, omtrent på min egen alder.

Filmen er for øvrig regissert av Barry Levinson, som i sin tid regisserte «Rain Man» og «Bugsy», og var med å utvikle «Homicide: Life On The Streets», som var en slags forløper til «The Wire».

PS: Man må ikke forveksle denne filmen med tv-serien «Young Sherlock» fra 1982.

 

1. Young Indiana Jones

Mest kjent i denne sjangeren er «Young Indiana Jones Chronicles», som også er den klart beste av dem. Sean Patrick Flanery dukket opp som unge Indy på TV 2 her hjemme på midten av 90-tallet, og i løpet av tre sesonger ble ungdomsversjonen en viktig del av Indiana Jones-universet.

Seriens tagline sier alt: «Before the world discovered Indiana, Indiana discovered the world», og George Lucas hadde klar 70 historier om livet til den unge eventyreren. 31 av historiene ble filmet i løpet av de tre sesongene, og her fikk også Lucas ideen til historien om krystallskallene i den fjerde Indiana Jones-filmen.

Var den kanskje ikke god nok til å bli brukt i tv-serien?

 

BONUS: Andre storheter som en gang var unge:

Young Hercules

… og du drar kjensel på hvem som spiller ham, sant? En ung Ryan Gosling!

 

Unge Fleksnes

Det ble kanskje litt for mye for enkelte med all viraken i «Olsenbanden jr.», men en annen norsk «går i barndommen»-skildring vi ikke har hjerte til å mislike er «Den Unge Fleksnes». Hvem kan vel mislike Fleksnes?

 

Young Frankenstein

I 1974 spilte Gene Wilder barnebarnet til Dr. Frankenstein, som gjenopptok bestefarens arbeidsoppgaver.

 

Young … Billy The Kid i «Young Guns»

80-tallets tøffeste ungutter gjorde Ville Vesten til noe en helt ny generasjon brått kunne forholde seg til:

 

Young Superman

Vi vet alle hvordan baby-Clark Kent kom til (vår) verden, men i «Smallville» fulgte vi ham også gjennom ungdomsårene:

… noe vi strengt tatt også gjør i sommerens storfilm «Man of Steel»: