Han er et navn du garantert har hørt i forbindelse med svært mange storfilmer de siste årene, Guillermo del Toro.

Men faktum er at selv om han var regiaktuell med filmer som «Hobbiten» og H. P. Lovecraft-filmatiseringen «At the Mountains of Madness», har han ikke regissert noe som helst siden «Hellboy II» i 2008 (men han har produsert masse, blant annet «Kung Fu Panda 2» og «Puss in Boots» nå nylig).

Hans største prosjekt om dagen er utvilsomt det gigantiske sci-fi-prosjektet «Pacific Rim» (knis) der vi skal få oppleve enorme roboter i kamp mot utenomjordiske beist. Det høres kanskje ut som en typisk Michael Bay-film, men ifølge et intervju med bladet Total Film forteller del Toro at vi kan forvente oss nok av ting som sikrer hans signatur på spetakkelet.

– Når vi snakker om det fysiske rundt kampene, endte vi opp med å bygge opp flere kvartaler av Hong Kong. Og så bokstavlig talt jevnet vi dem med jorden. Vi reiste store bygg, og rev dem ned igjen. Vi bygde også kommandosentraler for robotene på størrelser med hus. Disse ble bygget på hydrauliske rigger, som beveget alt på en måte som virkelig gjør sitt for å gjenskape den fysiske følelsen av å styre en robot av denne størrelsen, sier del Toro til Total Film.

I bladet forteller han litt videre om prosessen med å lage filmen, som har et budsjett på 200 millioner dollar, der vi blant annet får møte skuespillere som Idris Elba (avbildet øverst her i robokostyme, i det første bildet fra filmen), Charlie Hunnam (Jax i «Sons of Anarchy») og Charlie Day (Charlie Kelly i «It’s Always Sunny in Philadelphia») – samt Ron Perlman, selvfølgelig.

– Deler av filmen, temaet og ideen bak filmen, handler om størrelse. Du har 25-etasjers bygg som skjuler 25 etasjer høye skapninger, sier del Toro til bladet.

Det betyr nødvendigvis store mengder CGI – men den meksikanske regissøren har altså gått lengre enn mange andre ville gjort i forsøket på å lage kulisser der han kunne.

– Vi brukte det største filmsettet i Toronto og det største i Nord-Amerika. Disse kunne romme toppen av hodet, eller skulderen, til en robot som er på størrelse med et hus. Vi rigget til en hel gate full av biler, og asfalten og gata vibrerte ved hvert eneste skritt monsteret tok. Hele gata var pneumatisk rigget!

Slik så det ut da del Toro gjorde om deler av Toronto til Tokyo for innspillingen (som går under kondenavnet «Still Seas»):

Det massive omfanget til tross: del Toro ønsker først og fremst å lage en litt annerledes film enn premisset kanskje skulle tilsi.

– Det handler om å redde verden, men det er ikke en militærfilm. Jeg ville lage en eventyrfilm av den typen du så som barn – en western, eller en romfilm. Robotene er ekte maskiner, ikke filmmaskiner – de er nydelige og funksjonelle på en og samme tid. Hver av robotene har sin egen personlighet, sier del Toro, og beskriver hvordan publikum umiddelbart vil skjønne hvilken slåssestil en robot har på bakgrunn av hvordan den ser ut (og er bevæpnet).

– Jeg gikk for rå kraft og skjønnhet, sier del Toro, og beskriver robotene som en form for «gladiatorer».

Og hvem er det så robotene slåss mot? Jo, utenomjordiske vesener av en viss størrelse. Disse er klart inpsirerte av den japanske kaiju-tradisjonen (‘kaiju’ står for ‘mystisk beist’ på japansk, og Godzilla er vel det fremste eksempelet). Og disse kampene skal ikke bare foregå i storbyer som Tokyo, Hong Kong, San Francisco og deler av Australia, men også mer luftige (og våte) scenarioer:

– Vi tar kampene langt og lengre! To eller tre av dem skjer på steder der du aldri før har sett kamper mellom kaiju og roboter, som på bunnen av havet eller Jordas atmosfære. Vi har en kamp i en storm på havet. Hver kamp prøver i å gjøre annerledes, en av dem er filmet gjennom øynene til en enkelt person – vi forlater aldri den synsvinkelen gjennom hele kampen, sier del Toro, som virker fornøyd om dagen:

– Jeg er på det lykkeligste jeg kan være med denne filmen. Inspillingen var den beste innspillingsopplevelsen jeg har hatt.

Og hva er det neste på blokka for regissøren? Jo, en stop motion-film om Pinocchio, som du kan lese mer om her. «Pacific Rim» kommer på sin side kino neste sommer – her er et lite intervju del Toro gjorde om filmen (og litt til) i fjor: