Det spesielle med «The Americans» er at hovedkarakterene egentlig er fienden. Matthew Rhys og Keri Russell spiller Phillip og Elizabeth Jennings, et lykkelig par med to år barn som bor i en middelklasseforstad i Washington DC.

Det er åttitall, Keri Russell har på seg steinvaskede jeans med høy midje, og paret har sex i en stygg Toyota til tonene av Phil Collins«In the Air Tonight».

Og ja, på ett eller annet nivå har man kanskje lengtet etter et mørkt kaldkrigsdrama der man skal heie på et par assimilerte KGB-agenter som jobber undercover i USA for å knuse landet fra innsiden.

Philip og Elizabeth har vært KGB-agenter lenge. 20 år før handlingen i serien ble de beordret til å gifte seg med hverandre, siden de var i passende alder. De hadde aldri tidligere møttes.

Så ble de sendt til USA for å infiltrere landet, for å bli «normale amerikanere», og det har de altså lyktes med.

Paret danner en liten «sleeper cell» som samler informasjon med mulig framtidig verdi for Sovjetunionen. I et 80-tall der Reagan nettopp er blitt president er tida inne for at cellen aktiveres.

Man «burde» altså egentlig ikke heie på Elizabeth og Phillip. De er kaldblodige drapsmenn, de har tatt seg inn i USA ulovlig, de er spioner. Men når den nyinnflyttede naboen, en FBI-agent, fatter mistanke mot Phillip merker man at man er på KGBs side. Man vil ikke at naboen skal snoke og finne noe.

Man vil at Phillip, som har ofret så mye, skal vinne. Altså ikke bli avslørt som den spionen han er.

Selv om særlig Elizabeth er tro mot sitt moderland, mens Phillip kanskje ville vært villig til å hoppe av, får man ikke særlig sympati for Sovjet og KGB – som framstår som et kaldt, krevende og brutalt diktatur. Til gjengjeld framstår USA som et avslappet og åpent system.

FBI framstår for eksempel som en helt vanlig arbeidsplass, uten særlig stress eller press. Møter, en kopp kaffe, navnelapp på jakka.

Elizabeth og Phillip er ikke gjennomført sympatiske, selv om man får forklaringer på mange av deres handlinger og meninger gjennom tilbakeblikk. Det er bra. Til syvende og sist er handlingene forståelige og, tross alt, ganske moralske. Man heier jo på dem. Og håper de kommer seg unna både russerne og yankeene.

«The Americans» viser opp en side av spionlivet vi ikke er så vant med. En kompleks, menneskelig og tidvis smertefull side.

Bra greier.

OPPDATERT 16/03/15: Nå er «The Americans» ute på Netflix

LES MER:

Her er BBCs nye Mr. Darcy – 200 år etter at Jane Austen skrev «Stolthet og fordom»

Drood_2-960x610