1. Mission Impossible: Ghost Protocol (lei filmen her)

Tom Cruise jobber for føden, det skal han i det minste ha. I den siste «Mission Impossible»-filmen (som nå er ute på video) tilbringer han forholdsvis mye tid dinglende i et tau utafor Burj Khalifa, for øyeblikket verdens høyeste bygning og som står oppført i en bystat som har gjort mer en sin skjerv for å øke andel tullete byggeprosjekter i verden.

På et tidspunkt skal rundt en fjerdedel av alle verdens heisekraner ha stått i Dubai, og landet har store ambisjoner om å få drahjelp fra gjesteopptredener som den i «Mission Impossible: Ghost Protocol» for å få sving i økonomien.

De har for øvrig også ambisjoner om å bli verdens kulturelle navle. Det er en annen, men høyst lesverdig, historie.

2. Batman (60-tallsversjonen)

The Guardian skrev for litt siden en god artikkel om hvordan Hollywoods fascinasjon for skyskrapere nærmest har forårsaket en østlig dreining i underholdningsindustrien, i og med at flere og flere av verdens høyeste bygg ligger der.

Det er slettes ikke vanskelig å se den økonomiske symbolikken i at verdens største finansielle fallossymboler ikke lenger er å finne i LA eller New York, men på steder hvor det tar folk 6 dager å bygge 30 etasjer.

I den siste Batmanfilmen dro man for eksempel til Hong Kong for å klatre litt. I gamle dagers Batmanversjoner unnagjorde de veggklatringa uten å gjøre så mye som å forlate studioet.

3. Man on Wire

Det er vrient å skrive om skyskrapere på film uten å i det minste nevne det åpenbare, at Manhattans profil ble to tårn fattigere for litt over 10 år siden. Det er gjort utallige hyllester til disse tårnene (og byen de sto i) på nettet og dertil en film, Oliver Stones «World Trade Center», men det er en utmattende og nærmest Beckettsk affære om to karer som ligger begravd under metervis med bygningsmasse, og sånn sett fremstår den som det motsatte av en skyskraperfilm.

Så for å få et inntrykk av selve tårnene kan man for eksempel gå til «Man on Wire», dokumentaren om gærningen Philippe Petit, som bestemmer seg for å balansere på line mellom de to tårnene. Skrulling.

4. Blade Runner

Da Ridley Scott satte i gang med å lage «Blade Runner» og LA-universet som kretser rundt den milevis høye Tyrell-bygningen, så regissøren for seg et univers hvor bygninger av World Trade Centers høyde var blitt normalen. Det ble seende fantastisk og forholdsvis skremmende ut.

5. Skyscraper

Skyskrapere er også åpenbart mye brukt i actionthrillere. Og selv om det mest naturlige hadde vært å nevne «Die Hard» og la det være det, er det verdt å nevne at Anna Nicole Smith en gang på 90-tallet spilte inn filmen «Skyscraper», samt oppfølgeren «Skyscraper 2», og at disse filmene vinner, om ikke på kvalitet, så i det minste på svært deskriptive titler.


6. The Towering Inferno

Det er ikke mulig å lage en ordentlig katastrofefilm heller uten å ha med en sekvens hvor gigantiske bygninger blir feid vekk som nipsgjenstander av flodbølgen/jordskjelvet/romvesnene/ som angriper jorden. «Deep Impact» gjorde for eksempel et godt forsøk på å runde hele dritten i sin tid.

Men hva katastrofefilmer og skyskrapere angår, kommer man ikke utenom The Towering inferno fra 1974, hvor en fiktiv skyskraper (basert på World Trade Center) plutselig står i fyr og flamme.

7. Metropolis

Jo, også er det denne, da. «Metropolis», Fritz Langs behørig omtalte mesterverk, tjåka full av dystopisk fremtidsarkitektur som, slik tilfellet svært ofte er med dystopiske fremtidsvisjoner, ser litt kickass ut – som et sted du drømmer om å besøke, men har mareritt om å faktisk bo i.

8. King Kong

Om det finnes noen mer erketypisk skyskraperscene enn King Kong på toppen av Empire State Building (http://www.youtube.com/watch?v=CuRQH_hLcTw) er det bare å beklage – den har vi i så fall glemt. Det er noe med kontrasten fra Empire State Building til resten av bebyggelsen på Manhattan på den tiden som kan ta pusten fra en – det fungerer som en påminner på hvor syke disse byggeprosjektene faktisk er.

9. Sleepless in Seattle

King Kong hadde sin Anne Darrow. Meg Ryan har Tom Hanks, og når klimakset i Sleepless in Seattle kommer, skjer det igjen i toppen av Empire State Building, men med en langt mer søtladen slutt.

10. Safety Last

Sist, men ikke minst i disse dager hvor Filmens Historie har rullet og gått en stund på NRK, er det verdt å nevne Harold Lloyds Safety Last fra 1923, kun få år før børsmeklere kastet seg ut fra vinduer i Wall Street. Det er kanskje ikke like spektakulært i dag som Tom Cruises dingling utenfor Burj Khalifa. Men det er ikke mye om å gjøre.