I 2008 la 24 eventyrere ut på den potensielt livsfarlige ruta mot toppen av verdens nest høyeste fjell, K2. Eventyret endte imidlertid i tragedie, da hele 11 av klatrerne omkom  – blant dem norske Rolf Bae (33).

Nå er en engelsk/irsk dokumentar om tragedien på vei ut, rett før helgen ble den tatt ut til Sundance-festivalen. Se traileren i videovinduet over.

Tre nordmenn var sammen om K2-ekspedisjonen denne sommeren, foruten Bae var hans ektefelle Cecilie Skog og Lars Flatø Nessa med på turen. Rolf Bae ble tatt av et isras cirka 8100 meter over havet – og hele ti andre klatrere måtte også bøte med livet i disse augustdagene, enten som følge av isras eller av fall.

En uhyre dramatisk historie, altså – som sikkert kommer til å bli gjenstand for en spillefilm en gang. Men først kommer altså dokumentaren «The Summit».

Filmen er laget av Nick Ryan, som er et relativt ubeskrevet blad med bare et par kortfilmer bak seg fra før.

Et valg han har gjort, som kan vise seg å bli kontroversielt, er å rekonstruere en del av ulykkene – et grep man selvsagt skal være forsiktig med å bruke i dokumentarsammenheng. Imidlertid mener anmeldere som allerede har sett «The Summit» at filmen er en verdig, intens og svært rørende fortelling, som forsøker å forklare den tidvis komplekse historien om hva som gikk så fryktelig galt.

Cecilie Skog er såvidt vi forstår også intervjuet i filmen, men hovedfokus er på irske Ger McDonnell (en venn av Rolf Bae), som aldri ble funnet. Det er antatt at han ble tatt av et nytt isras da han forsøkte å hjelpe andre skadde klatrere – hadde han i stedet fortsatt nedstigningen ville sjansene for overlevelse ha vært langt større.

La oss krysse fingrene for at filmen blir å se i Norge etter hvert, om ikke annet så på tv og/eller video on demand.

Her snakker regissør Nick Ryan etter en visning på London Film festival i høst: