Hver uke går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene, og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

Viaplay

Se «Better Things» (serie 2017-18).

Andre sesong av en av de beste nye seriene i dramakomedie-sjangeren er ute på Viaplay (og kan også ses på HBO).

Jeg tror vi kan slå fast at ingen har spilt kombinasjonen av arbeidsledig skuespiller og alenemor med kaotisk følelsesliv så troverdig som Pamela Adlon. Så er hun da også i virkeligheten alenemor til tre døtre (som serien er tilegnet).

Alle som er eller har foreldre vil kunne gjenkjenne den evige rekken av oppofrelser og kompromisser denne tilværelsen innebærer. Det er trist og hardt, men også inntagende og morsomt. Anbefales fans av for eksempel «Transparent», «Master of None» og «Weeds».

Vil du heller se…

En krim? «Wind River» (film fra 2017). Politidame og lokal jeger løser drapssak i værhardt indianerreservat.

Sportsdrama? «Borg» (film fra 2017). Historien om 80-tallets store tennisrivaler, Bjørn Borg og John McEnroe.

Skandinavisk spenning? Se «Conspiracy of Silence» (serie fra 2018). Blodfersk serie om skitten, svensk våpenhandel. Med bl.a. Henrik Mestad.

HBO Nordic

Se «Kidding» (serie 2018).

Jim Carrey har ikke hatt noen tv-rolle på nesten 25 år. Når skuespilleren valgte akkurat denne serien for et comeback i serieformatet, var det neppe tilfeldig.

«Kidding» er delvis regissert av samme mann som regisserte Carrey i hans kanskje beste film, «Eternal Sunshine of the Spotless Mind» (2004). Og resultatet er nesten like magisk.

Hovedpersonen er en barne-tv-programleder som i en mannsalder har gledet de yngste med sin glade fremtoning. Men privat opplever han alle foreldres mareritt, tapet av et barn, og ønsker å bruke showet sitt for å lære seerne om døden.

Tre episoder av serien er lagt ut, og virker meget lovende.

Vil du heller se…

En spenningsserie? «Mayans MC» (2018). Lovende spin-off fra motorsykkelgjengserien «Sons of Anarchy».

Et periodedrama? «The Deuce» (serie 2017-18). New York, 70-tallet, pornobransjen, James Franco!

En fersk Emmy-vinner? «Barry» (serie fra 2018). Bill Hader ble kåret til beste komedieskuespiller for denne.

TV 2 Sumo

Se «Thelma» (film fra 2017).

Fjorårets beste norske film er streaming-klar. Ikke tro på snakket om at Joachim Trier har laget en «skrekkfilm» – dette er snarere en lek med sjangerkonvensjoner, pakket inn i et psykologisk drama med både romantikk og en gysende, mørk undertone.

Fabelaktige Eili Harboes hovedrolle-figur er ei jente som har flyttet fra sine konservative foreldre til Oslo for å studere. Der innleder hun et forhold til venninna Anja, men plages samtidig av uforklarlige anfall og merkelige visjoner.

Gradvis faller bitene på plass i puslespillet som utgjør Thelma, inntil en overraskende (om ikke fullstendig tilfredsstillende) vending runder av det hele.

Vil du heller se…

En 90-tallsklassiker? «Reality Bites» (film fra 1994). Generasjon X oppsummert i overraskende søt film med Ethan Hawke og Wynona Rider.

Action? «Condor» (serie fra 2018). Oppdatert versjon av 70-tallsklassiker. Paranoid jakt på indre fiende i CIA.

Norsk humor? «Torsdagsfilmen» (serie fra 2018). Morten Ramm og Erik Solbakken parodierer film. Iblant morsomt, alltid sykt vellaget.

NRK

Se «Vanity Fair» (miniserie fra 2018).

Høyt ansett viktoriansk roman filmatiseres for ørtende gang, med grenseløst kostymebudsjett og Michael Palins fortellerstemme. Nødvendig? Mnjæ. Severdig? Takket være Olivia Cooke («Ready Player One») i hovedrollen sier vi et rungende ja.

Cooke spiller Becky, en rappkjefta luring av ei fattigjente som er fast bestemt på å gjøre mer ut av livet enn å slite seg ut som tjener for aristokratiet. Her er fortellingen om henne gjengitt med bramfri bruk av moderne musikk («All Along the Watchtower» setter tonen i første scene) og en befriende skjødesløs holdning til historisk korrekte rekvisitter.

Sammen med brudd i «den fjerde veggen» (skuespillerne ser i kamera og henvender seg til seeren) forsterker det følelsen av et tidløst eventyr med et halv-ironisk, skjelmsk blikk. Vi lot oss sjarmere når vi kom til episode 2!

Vi du heller se…

Noe alvorlig? «Mar Adentro» (film fra 2004). Javier Bardem i Oscar-belønnet film om mannen som kjempet i 29 år for retten til å ende sitt eget liv.

Dagens ungdom? «17» (serie fra 2018). Ny, nettvennlig ungdomsserie om og med innvandrerungdom i Groruddalen. Oppdateres daglig.

Politisk drama? «A Very English Scandal» (miniserie fra 2018). Hugh Grant er strålende som skandalerammet partileder på 70-tallet.

Netflix

Se «Arrival» (film fra 2016).

Språk er gøy! Og sjelden har lingvistikken vært framstilt mer interessant på film enn i denne Oscar-nominerte scifi-en, der flere nasjoner besøkes av vesener fra det ytre rom.

For å kunne kommunisere med den ankomne livsformen, må forskerne dechiffrere deres mystiske skriftspråk. Oversettelsen tolkes ikke likt av alle språkgruppene i verden, noe som fører til strid om hvordan romvesenene skal tas i mot.

Filmene til regissør Denis Villeneuve er alltid verdt å få med seg, og her har han med seg et stjernelag bestående av Amy Adams, Jeremy Renner og Forest Whittaker. Med god margin inne på topp ti av tidenes beste science fiction-filmer.

Vil du heller se…

Tegnefilm for voksne? «Bojack Horseman» (serie 2014-18). Verdens mest elskelige misantrop og hestemenneske. Ny og knallgod sesong.

Ukas snakkis? «Maniac» (serie fra 2018). Stjernespekket remake av norsk serie som anmelderne enten elsker eller hater.

Noe som får dyreelsker-hjertet til å banke? «Jane» (dokumentar fra 2017). Om den legendariske sjimpanseforskeren Jane Goodalls pionèrarbeid i Afrika.