«Hunger Games»-franchisen fortsetter å rulle mot hittil uante høyder. I november kommer den tredje filmen i rekken fra det dystopiske universet, som ser ut til å bli stadig mørkere.

Det vil si, mørkt er det ikke. Faktisk er det helt og holdent, fullstendig blendende hvitt når Donald Sutherlands president Snow snakker til folket (vi trodde han skulle begynne å synge «I want it that way»):

Men talen går dypere enn manuset til Peter Craig og Danny Strong (basert på boken til Suzanne Collins). Den siste setningen – «Panem now, Panem tomorrow, Panem forever» – er lånt fra en av USAs segregeringsforkjempere, guvernør George Wallace.

Hans «Segregation now, segregation tomorrow, segregation forever» ble et slagord for de som kjempet mot borgerrettighetsopprørene i USA på 60-tallet. Og hvem var taleskriveren til Wallace? Jo, Asa Carter, en av Ku Klux Klan-lederne fra den tiden.

Etter du har sett denne videoen fra hans seierstale som guvernør i 1963 gir kanskje de forlokkende, men truende, ordene til president Snow (passende navn) en litt annen klang:

Men nok amerikansk historie for i dag, og tilbake til litt panemsk historie.

Den tredje «Hunger Games»-filmen, basert på første del av siste bok i serie, omhandler Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) som motvillig blir en gallionsfigur i sin helt nye tilværelse etter omstendighetene i forrige film.

«Hunger Games: Mockingjay, part 1» kommer på norske kinoer den 19. november i år.