Husker du «Memento»?

Christopher Nolans forvirrende, men akk så fantastiske baklengs-thriller om Leonard (Guy Pearce), en tungt tatovert mann med polaroidkamera og seriøse korttidshukommelse-problemer – etter et noe ublidt møte med et balltre. Hukommelsestapet veide han delvis opp for med hyppig bruk av polaroidbilder og tatoveringer, men stakkars Leonard klarte ikke alltid å med å henge med for det om. Det samme gjaldt nok en del av oss som så filmen også, men selv med dens virkelig utradisjonelle narrativ – som var alt annet enn lineær – står filmen allikevel igjen som et utrolig spennende og intrikat lite mesterverk, og er virkelig en av Christopher Nolans beste. Så kommer spørsmålet: hvorfor skal den nå remakes?

Ifølge The Hollywood Reporter, planlegger AMBI (et italiensk filmselskap) nå å gjenopplive Christopher Nolans forvirrende puslespill som vi alle nøt å løse da det kom for bare 15 år siden, men hvorfor? I en pressemelding forteller AMBI-sjefen Monika Bacardi at hun lover remaken vil bli minst like god som originalen.

–  ”We intend to stay true to Christopher Nolan’s vision and deliver a memorable movie that is every bit as edgy, iconic and award-worthy as the original.”

Det italienske filmselskapet kjøpte nylig opp remake-rettighetene til over 400 populære filmer, inkludert andre kultklassikere som «Donnie Darko» og «Cruel Intensions». Av alle ting planlegger de også å remake Federico Fellinis udødelige mesterverk «La Dolce Vita» fra 1960, noe de annonserte i en pressemelding mistenkelig lik den «Memento» fikk. Noe som igjen får oss til å lure på om de virkelig legger hjertet sitt i disse prosjektene, eller om italienerne bare er en grisk liten gjeng ute på en kynisk liten euro-jakt.

– ”Our vision is of a contemporary story every bit as commercial, iconic and award-worthy as the original.”

Så de planlegger altså å gjøre «Memento» minst like bra som originalen, men hvordan gjør man det? Hvorfor bare ikke relansere den istedenfor å prøve å perfeksjonere det perfekte? Det gjelder ikke alltid, men remakes er som regel skuffende og unødvendige. Det er trist å se talentfulle skuespillere og filmskapere investere sin tid i noe uønsket, istedenfor å skape noe nytt og originalt. Jeg snakker til dere, Josh Brolin og Spike Lee! *host* «Oldboy» *host* unødvendig *host*

Jeg må allikevel avslutte med et eksempel hvor jeg kanskje pisser meg selv på leggen litt, men «Memento» har faktisk blitt remaket allerde, delvis i hvert fall. I 2005 kom nemlig filmen «Ghajini» ut i India, tungt inspirert av «Memento», noe du kan se i traileren her.

Som italienerne i AMBI, fant et annet indisk filmselskap ut at de også ville remake denne remaken, og tre år senere kom «Ghajini» ut én gang til. Filmen hadde nå knyttet til seg større navn og større budsjett og ble en gigantisk suksess i India. AMBI kan jo håpe på noe av den samme suksessen om de klarer å knytte til seg flinke nok folk, men vi håper de flinkeste holder seg for gode til dette og heller skaper noe nytt og spennende – i mellomtiden skal vi i redaksjonen skal gjøre alt vi kan for å huske å unngå denne remaken når den endelig kommer.

Skjermbilde 2015-11-17 kl. 13.25.50