I dag sprakk nyheten om at den danske telegigangen TDC har kjøpt den norske tv- og nettleverandøren Get for 13,8 milliarder kroner.

Dermed forsvinner om lag en halv million norske privatkunder over på danske hender. Hva vil det ha å si for deg som er Get-kunde?

Med sammenslåingen mellom Get og TDC er det – prisgitt at konkurransetilsynet godkjenner avtalen – duket for en enda større tv-, tele- og nettgigant i Skandinavia. Med 1,7 millioner kunder til sammen, vil det også bli Skandinavias største kabel-tv-selskap.

Get er i dag eid av investeringsselskapene GS Capital Partners og Quadrangle Capital Partners – det er lenge siden selskapet var norskeid, etter starten i 1969 som det oslobaserte Janco Kabel-TV.

I motsetning til disse, har TDC holdt på med nett- og tv-utbygging i mange år. Dette kan innebære en fersk kunnskapsflyt til Get, som forøvrig fortsetter med norske Gunnar Evensen som sjef for i overkant av 800 ansatte.

– Kjøpet av Get er TDC Gruppens viktigste investering på mange år. Vi har ventet på denne muligheten og ser dette som en naturlig og tidsriktig utvidelse av vår virksomhet som sikrer TDC Gruppen posisjonen som en ledende skandinavisk leverandør av TV, underholdning og høyhastighets bredbånd via kabel, sier TDC-sjef Carsten Dilling i en pressemelding.

Get har i dag hatt en svært sterk økonomi, og har takket være de mange tv-boksene i folks hjem vært blant de aller største på digital leiefilm. Til nå har selskapet kun tilbudt stykkleie (såkalt TVOD, transaction video-on-demand), med unntak av C More-kunder som også har hatt tilgang på abonnementstjenesten C More Play.

Dette har vist seg å være en populær tjeneste – ikke nødvendigvis fordi utvalget er fantastisk eller brukeropplevelsen bra (tvert imot), men fordi filmene er lett tilgjengelig på en boks som allerede er koblet til tven og som styres av fjernkontrollen.

getbox

I Danmark har TDCs heleide kabel-tv-selskap Yousee 1,2 millioner kunder. De har allerede kommet langt i å tilby tv-innhold utenfor folks stuer via tjenesten Yousee.tv. Men også de som ikke er Yousee-kunder kan leie film og tv-serier fra Yousee, da under navnet Youbio.

Det er ikke sikkert at denne tjenesten – som i stor grad baserer seg på nettopp C Mores filmpakke – dukker opp i Norge. Get har allerede investert mye i nettrettet teknologi, og står klare til å lansere Get-tv på nettbrett og smarttelefoner til Get-kunder også utenfor husets fire vegger.

Men forhåpentlig vil det nye eierskapet, og de erfaringene de bringer til bords, kunne medføre en oppussing av Gets film- og tv-tilbud utover de tradisjonelle tv-sendingene. Det er på høy tid, spesielt med tanke på den økende konkurransen fra nettjenester som Netflix, HBO Nordic – og ikke minst NRK nett-tv og TV 2 Sumo, som begge nylig ble tilgjengelig på Apple TV.

youbio

Ifølge E24.no planlegger TDC og Get nå å knytte fibernettene sine sammen til et nordisk nett, samtidig som mobiltjenestene (TDC tilbyr allerede mobilabonnementer til bedriftsmarkedet i Norge via Telenors nett, med varierende hell) «på sikt kan gi Gets kunder nye, spennende muligheter».

Spørsmålet blir da bare hvordan en eventuell mobilstrategi vil spille inn i pakketenkningen til Get. Allerede har selskapet fått på pukkelen av både Forbrukerrådet og Forbrukerombudet for praksisen der man kun får bredbånd om man abonnerer på en tv-pakke. Vil man se noen incentiver – eller tvang – knyttet til nye mobilabonnementer?

Et annet spennende moment er hvordan prisnivået vil bli etter oppkjøpet. Ettersom TDC ikke allerede er etablert på bredbånds- eller kabel-tv-markedet i Norge, endrer ikke oppkjøpet nevneverdig på konkurransesituasjonen i markedet – der Gets største konkurrenter i dag er Canal Digital Kabel og Altibox.

Med den økende populariteten til tredjeparts nettjenester på innholdssiden, ligger imidlertid makten hos den som tilbyr og styrer tilgangen. Hva er vel Netflix uten internett? Det blir spennende å se hvordan prisutviklingen på både bredbånd og mobildata blir i årene framover, og hvordan de store tilbyderne velger å spille kortene sine.

Sist av alt: Får Get beholde navnet sitt, mon tro?

Hva tror du om oppkjøpet?