Det er potensielt mange amerikanere som kan være glade i skandinavisk film, men da skal helst ikke skuespillerne snakke så rart og undertekster måtte leses.

Løsningen på dette er remakes, som når norske «Insomnia» med Stellan Skarsgård og Sverre Anker Ousdal ble amerikanske «Insomnia» med Al Pacino og Robin Williams. Eller som når dansk-svenske «Broen» snart blir amerikanske «The Bridge», eller danske «Forbrydelsen» en stakket stund fikk være «The Killing».

Nestemann ut nå, kan raskt vise seg å bli den norske hulderfilmen «Thale», skal vi tro produsent Bendik Strønstad. Til NTB (via NRK.no) forteller han at amerikanerne kanskje vi få se sin egen vri på filmen.

– Vi er i sluttforhandlinger om avtalen på en remake. Det er kun detaljer som gjenstår før vi signerer med en betydelig aktør.

Men først skal Silje Reinåmos huldertolkning ut på amerikanske kinoer i sin originalform. Distribusjonsavtalen med selskapet XLrator, som ble inngått under filmfestivalen i Toronto forrige uke, innebærer kinorelease i de største byene vinter/vår 2013, samt påfølgende dvd-, Blu-ray- og VOD-slipp

– Koblingen av tradisjonell folklore med elementer fra den kontemporære thrilleren sørger for en sitrende story som fengsler helt til den skumle finalen, sier XLrator-sjef Barry Gordon via en epost til NTB.

Selv har Reinåmo alt tatt sine første amerikanske skritt, når hun nå er i gang med innspillingen av filmen «Patriot Act». Vi er på vår side spente på hvordan amerikanerne tolker den særnorske huldermytologien.

Om du ikke har sett «Thale» ennå, kan du se den når du vil, ettersom den akkurat har kommet inn i videosjappa vår.