Dette kan jo bli ganske interessant. «Trainspotting»-forfatter Irvine Welsh har ifølge Reuters skrevet ferdig et manus til en amerikansk versjon av fortellingen vi først fikk i bokform i 1993, og deretter i filmform fra Danny Boyle i 1996. Riktignok ikke for film, men for teaterscenen.

I «Trainspotting USA», som stykket foreløpig kalles, er handlingen flyttet fra Edinburgh til Kansas City, Missouri. Der skal vi få et gjensyn med figurene Renton, Sick Boy, Begbie og Spud, bare i litt andre rammer enn vi tidligere har vært vitner til. Ifølge Welsh var det å flytte disse over til amerikanske forhold ikke bare enkelt:

– Noen av figurene, som Renton og Sick Boy, gikk det greit med. Spud også. Men med Begbie var det en litt annen historie, sier Welsh, og utdyper:

– Jeg tror hele voldens kultur og natur uttrykkes veldig annerledes i Skottland enn i Amerika. Amerikanske psykopater er veldig stille, og for en skotsk psykopat vil det være veldig vanskelig å kjenne seg igjen i det.

Joda, vi tror på det:

Teaterstykket vil inneholde nytt materiale skrevet at Welsh. Blant annet måtte stykket tilpasses den nye tilværelsen i Kansas.

– Vi prøvde å støpe det inn i kulturlandskapet. De drar til Mexico og alt det der, med en dophandel som involverer reseptbelagte legemidler. For meg føles det veldig amerikansk, sier Welsh til Reuters.

Teaterstykket har premiere ved Theatre Wit i Chicago allerede neste måned. Vi får nesten håpe at den går såpass bra at noen filmfolk finner det for godt å snuse på en filmversjon også.

Det er kanskje å banne i kirka, men vi er litt spente på hvordan filmmusikken til en amerikansk «Trainspotting» ville artet seg – er det i det hele tatt mulig å toppe den kulturelle gjennomslagskraften koblingen mellom film og musikk utgjorde i originalen?