Syns du det blir det mye bråk i jula? Masing om gaver, slafsing av pinnekjøtt og falsktsyngende julebukk?

Da kommer du helt sikkert til å slå på NRK 2. juledag. Da sendes nemlig julespesialen av den britiske godserien «Downton Abbey» – en verdig, velskrevet og vilt britisk oase midt i en kaotisk tid.

Nå har ITV sluppet en liten forsmak på hva du har i vente, i form av en ettminutts videosnutt (dessverre i litt lav kvalitet):

Kred til NRK som sender episoden bare én dag etter sine britiske ITV-kolleger. Men så er jo også «Downton Abbey» en stor crossover-suksess, som har kapret hjertene til hardcore seriefans, mer tilfeldige anglofile seere og kritikere.

To sesonger er allerede vist av serien, og en tredje er for tiden under innspilling og skal etter planen begynne å sende i september 2012.

Her er NRKs omtale av juleepisoden:

Julen i 1919 feires med et gedigent selskap, men stemingen er spent. Bates er arrestert. Blir han dømt eller frikjent? Mary må bestemme seg for hva hun vil, og Violet er bekymret for Rosamund som har fått en ny frier.

«Downton Abbey» får for øvrig mye ros for flotte kostymer, men hvor mye vet du egentlig om britisk mote fra drøyt 1920?

Ikke nok, ifølge «klesekspert» Tony Jackson, som mener klesdraktene på bildet under (hentet fra julespesialen) bare er 1890-talls. Folk ville heller DØDD enn å gå kledd slik i 1919:

Les mer i The Guardian, hvis du orker.

I tilfelle ikke tanken på en behagelig kjedelig «Downton Abbey»-episode gir tilstrekkelig julestemning – her er en liten hilsen fra «Game of Thrones» (som dessverre ikke har laget noen egen julespesial):