5. Hutch i Starsky & Hutch

Owen Wilsons snut er kanskje ingen klassisk drage. Men når han klorer og freser for å behage Big Earl, en fengslet doplanger som har viktig informasjon (og en noe spesiell festisj for mytologiske reptiler) kvalifiserer han for denne lista.

«Du var en veldig overbevisende drage», sier partneren Starsky, som snart også tvinges til å måtte posere foran den opphissede Big Earl.

twodragons

4. Tannløs i «Dragetreneren»

Men helledussen, for en søt liten ildsprutende krabat! Vissa dragefantaster mener at Norbert i «Harry Potter og de vises stein» er den søteste dragen.

Selv foretrekker jeg Tannløs, den svarte draken som blir bestevenn med en vikinggutt i «Dragetreneren».

Den skjellete krabaten har fått sitt navn fordi han kan trekke inn tennene og gnage på folk uten å skade dem. Med store øyne, et flatt ansikte og en bedårende liten rosa tungespiss likner han en barbert kattunge.

3. Draco i «Dragonheart»

Draco, etter eget utsagn verdens siste drage, er modig, godhjertet og sterk. Han kan kløyve trestammer med halen.

Og låter som James Bond når han snakker!

«Dragonheart» er en fin saga om en drage som blir bestevenn med en profesjonell dragedreper.

2. Sephira i «Eragon»

Som film betraktet er «Eragon» en fantasiløs «Star Wars»-ripoff. Men dragen, hvis stemme gjøres av Rachel Weisz, er vidunderlig kul.

Bondegutten Eragon finner egget som dragen klekkes ut av. De blir venner og han lærer seg å ri på hennes rygg.

Basert på antallet romantiske videoer på Youtube (og sexnoveller på fanfictionsiter) , fantaserer mange drageentusiaster om at Eragon og Sephira har kjønnslig omgang. Det ville gitt en betraktelig mer interessant film.

1. Samtlige drager i «Reign of Fire»

Før Christian Bale dro på seg kappen og ble Batman, var dette hans beste actionrulle. Til og med Izabella Scorupco og Matthew McConaughey overgår seg selv i denne utflippa historien der dragene har tatt over planeten.

Det beste med «Reign of Fire» er at den aldri fjaser med intrigen, at den på fremragende vis slår sammen to subsjangre (storslagent fantasyeventyr og dystopisk krigsfilm a la framtidsscenene i «The Terminator») og – framfor alt – at dragene er blodtørstige napalmvidundre som utsletter alt i sin nærhet.

…Og hvilke burde halsgugges av Sankt Jøran?

5. Spike i «My Little Pony»

Babydragen Spike er ikke fullt så irriterende i den nye «My Little Pony»-serien som i åttitallsversjonen. Der snakket han med en skrikete Elmer Fudd-stemme, og skapte til stadighet problem for de stakkars ponniene.

Avliv kreket, eller bygg ham om til en utegrill.

4. Albi the Racist Dragon i «Flight of the Conchords»

Den rasistiske dragen Albi jages bort fra sin by. Han gjemmer seg i en grotte, der han treffer et av sine offer, en brannskadd gutt fra Albania, og begynner å stille spørsmål ved sin rasisme.

Som moralsk fabel er denne kortfilmen fin.

Som drage er Albi totalt latterlig.

3. Quetzalcoatl i «Q – the winged serpent»

Er det en fugl? Er det et fly? Nei, det er Quetzalcoatl, den bevingede ormen som var dyrket av aztekerne og totalødelagt av b-filmregissøren Larry Cohen.

I filmen «Q – the Winged Serpent» er Quetzalcoatl omtrent like truende som en undulat. Det eneste gufne med denne scenen er at beistet dreper Richard «Shaft» Roundtree, men skåner en mimeartist.

2. Katla i «Brødrene Løvehjerte»

Tengil er en av Astrid Lindgrens mest elskede figurer. Nangijalas diktator, alltid kledd i svart, har blitt svensk litteraturs Darth Vader. I boka er hans husdyr Katla nesten like fryktinngytende.

Men i filmen er dragen redusert til patetisk metallskrap. La oss håpe at Tomas Alfredsson gir Katla en real makeover i sin kommende nyinnspilling av «Brødrene løvehjerte».

1. Falcor i «Den uendelige historien»

Lykkedrage? Pedodrage, tenker jeg vi sier. Falcor likner en spermafylt kondom rullet i fjær. Sjokkerende videoer på Youtube viser at han hadde et usunt forhold til knapt kjønnsmodne barn.