Hva har regissører som Darren Aronofsky, Pedro Almodóvar, Christopher Nolan, Steven Speilberg og Wong Kar-Wai til felles?

Sikkert masse, men alle har også vært framhevet av festivalen New Directors/New Films, som i år arrangeres for 43. gang i New York.

Fokus er på unge regitalenter som bryter med etablerte konvensjoner i dagens filmlandskap, og i fjor var delnorske «The Act of Killing», og Shane Carruths «Upstream Color» blant festivalfilmene.

I alt har festivalen plukket ut 27 filmer fra unge lovende regissører fra hele verden som vil vises over perioden 19-30 mars på Film Society of Lincoln Center og The Museum of Modern Art i New York.

Så, hvilke filmer og regissører bør man se ekstra opp for i år?

Flere av filmene som vises har skapt buzz på festivaler som i Sundance og Berlin, blant annet festivalens åpningsfilm, «A Girl Walks Home Alone at Night», regissert av Ana Lily Amirpour.

En persisk skrekkfilm om en hijab-kledd vampyr, skutt i høykontrast sort-hvitt. Med andre ord loves en vampyrfilm utenom det vanlige, og filmen var svært godt mottatt under årets Sundance-festival.

En annen skrekkfilm fra Sundance er også representert på festivalen, «The Babadook», regissert av Jennifer Kent, om en ondsinnet skapning fra en barnebok som begynner å manifestere seg i den virkelige verden.

I tillegg til disse to, er det også verdt å trekke frem mafia-filmen «Salvo» av Fabio Grassadonia & Antonio Piazza som vant to priser under kritikeruken i Cannes i fjor, og beskrives som et intenst og atmosfærisk filmverk.

Dessuten finner vi også filmer som Richard Ayoades «The Double», som fikk ny trailer tidligere i uken.

Dette er bare et lite utvalg –  fullstendig oversikt over festivalens line-up er å finne på deres nettsider.