Jeg har ikke noe grunn til å stoppe … jeg er fortsatt glad i å skrive.

Helt til det siste var Elmore Leonard aktiv ved sin trofaste skrivemaskin, noe han tydelig uttrykte i et av sine siste intervjuer tidligere denne måneden etter å ha vært rammet av slag.

Dessverre overlevde ikke den 87 år gamle amerikanske forfatteren etterdønningene av slaget, og sovet i dag tidlig lokal tid stille inn i sitt Detroit-hjem, omringet av sine nærmeste.

Selv om du på stående fot kanskje ikke husker om du har lest en av Leonards mange romaner eller noveller – det ble etterhvert mange av dem, spesielt innen krimsjangeren – har du garantert fått med deg de glimrende fortellingene hans.

Få forfatterskap er nemlig blitt overført til små og store skjermer i like stort omfant som Leonards. Takket være hans særegne realistiske og ofte «skitne» skrivestil («hvis det ser ut som skrivekunst, skriver jeg det om») var fortellingene hans som skapt for de levende bildene.

Noe som førte til at 26 av hans fortellinger ble filmatisert – 19 som spillefilmer, sju som tv-serier. Her er noen av hans mest kjente:

«Get Shorty» (1990), basert på boka med samme navn fra 1995:

«Jackie Brown» (1997), basert på «Rum Punch» (1992)

Romanen «Out of Sight» fra 1996 ble til filmen med samme navn fra 1998 (men også den mindre suksessrike serien «Karen Cisco» fra 2004):

Leonards tidligste verker var western-fortellinger, og hans 1953-novelle «Three-Ten to Yuma» ble filmet to ganger som «3:10 to Yuma» – først i 1957, senest i 2010:

Leonards kjærlighet til både realistisk western og krim kulminerte i en rekke bøker mellom 1993 og senest 2012 (hans siste) som ble samlet i den her til lands underkjente tv-serien «Justified» med Timothy Olyphant i hovedrollen.

87 år gammel fikk altså Elmore Leonard dessverre en gyldig grunn til å slutte å skrive. Vi skulle gjerne sett at han fikk lov til å fortsette.