NB: Denne artikkelen inneholder diskusjoner som potensielt kan by på mildt uønskede avsløringer, både for fans av «Game of Thrones»-serien og bøkene.

Slutten på ukas «Game of Thrones»-episode bød på en ganske uventet og dramatisk sekvens.

Den siste av babyene til Craster blir ofret og lagt ut i skogen, før vi får se en White Walker til hest hente babyen og bringe ham til et islagt alter i et tronerom.

En annen White Walker går så opp til barnet og legger en finger på pjokkens kinn – deretter får vi se hvordan den stakkars babyens øyne blir isblå.

Alt dette er vel og bra: Problemet oppstod da HBO selv skulle oppsummere episoden på sine hjemmesider.

Her kom de nemlig i skade for å navngi White Walker-skikkelsen som karakteren Night’s King: «The child is presented at an altar, where the Night’s King greets the infant and lays a finger on its cheek. The baby’s eyes turn White Walker blue».

Det er dette som har fått diskusjonen til å gå varmt blant fans av bøkene nå.

Problemet er at HBO navngir Night’s King, all den tid dette er en karakter som bokleserne ikke vet om virkelig lever –  dette er på langt nær sikkert ut fra de fem bøkene som er skrevet av forfatter George R.R. Martin til nå.

HBO kjappet seg med å fjerne referansen til Night’s King i oppsummeringen, men ikke før en ivrig Reddit-bruker tok en skjermdump og publiserte det. Og dermed var «skaden» allerede skjedd.

Viktigheten av karakteren Night’s King er potensielt ganske formidabel, og han har vært gjenstand for en rekke fanteorier.

nightsking

Referansene til Night’s King i bøkene er ikke mange, men han dukker opp i en historie Old Nan forteller til Bran Stark i Winterfell.

Her kommer det fram at Night’s King en gang for lenge siden var øverste sjef for Night’s Watch, før han forelsket seg i og lå med en kvinnelig White Walker som han tok med seg til den andre siden av muren.

Sammen styrte de to Night’s Watch i 13 år, mens de foretok menneskeofringer og begikk andre grusomheter. Til slutt ble han styrtet av en allianse mellom Stark-klanen og The Wildlings.

Night’s King er også nevnt av Ygritte tidligere, i ekstramaterialet fra dvd-en til sesong to:

– Som geek ble jeg ganske forvirret av disse opplysningene, sier Pål Stokka, daglig leder i Vendetta forlag, som oversetter og utgir «En sang om is og ild»-bøkene i Norge.

Han føler seg langt fra sikker på om karakteren som dukker opp i slutten av scenen virkelig er Night’s King, men påpeker at det var mye i den fjerde episoden som avviker fra handlingen i bøkene.

– Om det er slik at The White Walkers ledes av en gammel Night’s Watch-fyr er det veldig overraskende. I historiene som kommer fram i bøkene antydes det jo at han er død. At man kan bli en White Walker, som sistescenen viser, er jo også ganske radikalt med tanke på hvor lite som er forklart rundt dette i George R.R. Martins bøker, sier Stokka til Filter.

stokka
Pål Stokka med forfatter George R. R. Martin.

– Men er det en mulighet for at Night’s King er en avgjørende karakter i bok seks og sju, som ikke har kommet ut ennå?

– Det er umulig å si, selv om jeg må si at jeg tviler litt på det. Martin er ikke fremmed for å kaste inn nye karakterer, som endrer historien ganske dramatisk. Alt dette framstår for meg litt forvirrende, litt spennende og ganske skremmende, sier forlagssjefen.

Serieskaperne David Benioff og D.B. Weiss har tidligere forklart at Martin har gitt dem utfyllende informasjon om hvordan historien er tenkt til å ende i bok seks og sju.

– Hvis man vet slutten er det også enklere å gjøre grunnarbeidet. Så vi ønsket å vite hvordan det hele skulle ende — vi ønsket å forberede oss. Derfor satte vi oss sammen med ham, og gikk gjennom skjebnen til hver enkelt karakter, fortalte Benioff til Vanity Fair tidligere i år.