Nordiske regissører har gjennom tidene prøvd seg i Hollywood med vekslende hell, men når Hollywood har plukket nordiske reginavn den siste tida har det i stor grad vært folk som har ønsket å lage film på Hollywoods premisser (Tommy Wirkola, Rønning & Sandberg, Daniel Espinosa etc.).

En annen slik en er islandske Baltasar Kormákur, som (riktignok etter å ha prøvd seg i Hollywood tidligere) opplevde ganske komfortabel suksess i fjor med «Contraband», en remake av islandske «Reykjavik-Rotterdam». Filmen, som har Mark Wahlberg og Kate Bekinsdale i hovedrollen, hadde 25 millioner dollar i produksjonsbudsjett og spilte inn det firedobbelte.

Og da får Kormákur også mulighet til å prøve seg på større ting.

Nå skal han lage filmen «Everest» for Universal, og ifølge Deadline er Christian Bale i samtaler om å ta hovedrollen.

Filmen skal handle om en ekspedisjon i 1996 som gikk fryktelig galt, der åtte personer døde. Hendelsene har tidligere vært beskrevet i Jon Krakauers bok «Into Thin Air», som filmens manus delvis kommer til å bygge på. Krakauer har også skrevet «Into the Wild», som Sean Penn tidligere har laget film om.

Boka har forresten også vært gjort til tv-film tidligere:

Men, som vanlig er i Hollywood, jobber også et konkurrende filmstudio med et svært liknende prosjekt.

Christian Bales Batman-fiende Tom Hardy skal nemlig etter planen ha hovedrollen i en annen film som også heter «Everest» (produseres av Sony), som er basert på Sir George Mallorys ekspedisjon i 20-årene.

Her skal Doug Liman («The Bourne Identity») etter planen regissere.