• Nå som Sam Mendes offisielt har takket nei til neste Bond-film, trekker vi fram denne saken for å kickstarte spekulasjonene (på nytt) – denne saken ble opprinnelig publisert 21. november 2012.

 

Sam Mendes«Skyfall» har til de grader har revitalisert Bond-serien. Av mange regnes den som en av de bedre Bond-filmene, og i løpet av de siste ukene har «Skyfall» snart passert utrolige 700 millioner dollar på verdensbasis. Bare her hjemme har filmen passert over 610.000 besøkende, hvilket betyr at det er den mest sette Bond-filmen på år og dag. Astronomiske tall er det uansett.

At den siste Bond-filmen skulle bli en suksess, var det ikke tvil om. Men at den skulle bli stor, overrasket selv studioene Sony og MGM.

Nå som filmen gjør det så godt, er det store spørsmålet mange Bond-fans stiller seg: Hvilken regissør skal kunne klare å følge opp den formidable suksessen? Det har lenge vært usikkert om Mendes kommer til å regissere den neste Bond-filmen, med planlagt premiere i 2014 eller 2015. Mendes mener selv at han med «Skyfall» har laget den ultimate Bond-filmen, og har i flere intervjuer uttrykt at det vil bli vanskelig å følge opp suksessen.

Men nå tyder heldigvis ting på at den eminente filmskaperen muligens vender tilbake.

Nylig bekreftet manusduoen Neal Purvis & Robert Wade (som har vært med å skrive hver eneste Bond-film siden «The World is Not Enough» fra 1999) offisielt at de ikke er involvert i arbeidet med den neste Bond-filmen. Noe av det som fanget min oppmerksomhet med pressemeldingen er følgende uttalelse:

We’re very happy to have done five Bond movies, I think we’ve gotten it to a good place. I know that John Logan and Sam Mendes have come up with a plot for another one, which takes the pressure off because these films take up a lot of time.

Jøss! At John Logan jobber med manuset, er gammelt nytt. Men at det viser seg Mendes er med utvikle plottet til den neste Bond-filmen, er derimot en stor nyhet. For dette øker sjansene for at Mendes returnerer – det ville jo vært merkelig om han utvikler et manus han ikke har planer om å regissere selv.

Hva den neste Bond-filmen skal handle om, er for øvrig ikke kjent, selv om Logan i tidligere intervjuer noe kryptisk har uttalt at «Bond should always fight Blofeld». Dette har ledet til spekulasjoner om comeback fra en av filmhistoriens mest ikoniske skurker.

Dersom Mendes mot formodning ikke returnerer, finnes det jo flere andre aktuelle kandidater. For å «toppe» Mendes, er det grunn til å tro at Bond-produsentene og Craig ønsker å se etter tilsvarende prestisjeregissørerer som kan ta hånd om franchisen videre. Så, hvem bør overta stafettpinnen?

Min drømmeregissør og helt sikkert for mange andre filminteresserte for Bond er naturligvis Christopher Nolan. Han er vår tids ubestridte, store actionfilmskaper. Med Batman-filmene har han modernisert en filmmerkevare og sprengt konvensjonene i forhold til actionfilmsjangeren. Vel så viktig er at han er stor Bond-fan, noe filmene viser tydelig og benytter seg stort sett av den samme staben (som for eksmpel spesialeffekt-guruen Chris Corbould, som er en veteran innen Bond-filmene).

Nolans filmer har til og med flere referanser. For eksempel åpningssekvensen av «The Dark Knight Rises», som åpenbart er inspirert av åpningssekvensen i «Licence To Kill» (1989). Bedøm selv:

Det som er interessant å bemerke seg er at Nolan for mange år tilbake faktisk hadde et møte med produsentene for å diskutere mulighetene om å regissere en Bond-film. Men på daværende tidspunkt var Nolan et nokså ubeskrevet blad og han hadde ennå ikke gjort seg bemerket som actionregissør. Selv har Nolan ved en rekke anledninger uttrykt at hans store ønske er å regissere en Bond-film. Han har imidlertid presisert at tidspunktet må være rett.

Det er da grunn til å tro at han gjerne ønsker å caste sin egen Bond-skuespiller i forlengelsen av dette reboote serien på nytt igjen. Men siden Craig skal spille Bond i de kommende to Bond-filmene, skjer nok ikke det med det aller første.

En annen britisk actionregissør Bond-produsentene bør vurdere, er Matthew Vaughn. Også han er en stor Bond-fan. Blant annet har han uttalt at «X-Men: First Class» (som altså foregår under den kalde krigen) i stor grad var inspirert av «You Only Live Twice» og de andre Bond-filmene fra 1960-tallet. Det er heller ingen ulempe at Vaughn har regissert både Craig og Ben Whishaw (den nye Q) tidligere – begge medvirket nemlig i «Layer Cake».

Regissør Matthew Vaughn

Men hva med meksikanske Alfonso Cuarón? I løpet av karrieren har han vist at mestrer en rekke forskjellige formater og filmer. Filmografien spenner alt fra «Great Expectations», «Y tu mamá también» (Og mora di også), «Children of Men» til storfilmene «Harry Potter and the Prisoner of Azkaban» og «Gravity», og jeg kan ikke tro noe annet enn at han skulle kunne mestre actionfilmsjangeren også. Med sine siste filmer har han for øvrig arbeidet tett med britisk filmindustri.

Jeg er en stor fan av Brad Birds «Mission: Impossible – Ghost Protocol» (2011). Steget fra «Mission: Impossible» til Bond vil vel i grunn ikke være så stort, siden «Mission: Impossible»-serien benytter seg stort sett av mange av de samme elementene som Bond-filmene. Birds filmer er likevel mer komiske i tonen enn dagens alvorlige og tøffe Bond-filmer. Jeg er derfor litt usikker på om Birds stil kler dagens Bond, som jo er noe helt forskjellig fra Roger Moore-filmene.

En amerikansk regissør som jeg tror ville kunne mestret Bond med glans, er David Fincher. Han mestrer thriller- og spennings på en måte som svært få andre gjør. Filmene hans er også nokså mørke, og kler sånn sett dagens Bond-filmer. I tillegg har jo Fincher et godt arbeidsforhold med Craig (jamfør «The Girl with the Dragon Tattoo»). Fincher er heller ikke redd for nye og krevende utfordringer, noe hans karriere viser.

Er det en skandinavisk regissør som kunne klart Bond-oppgaven? Det er særlig ett navn som peker seg ut, slik jeg ser det: Tomas Alfredson, som imponerte stort med filmatiseringen av John le Carrés «Tinker Tailor Soldier Spy». Alfredson er kanskje ikke så kjent som de nevnte regissørene, men han er derimot veldig godt kjent med spionmytologien og sjangeren (selv om le Carré riktignok er noe annet enn Bond-filmene).

Tomas Alfredson på settet til «Tinker, Tailor, Solider, Spy»

Men mest av alt håper jeg imidlertid at Mendes returnerer.

For i mine øyne har han laget den beste Bond-filmen i nyere tid. Og med tanke på at suksessen med «Skyfall», er jeg sikker på at produsentene Barbara Broccoli & Michael G. Wilson og Daniel Craig vil gjøre det de kan for å overbevise Mendes.

Men en eventuell bekreftelse vil neppe komme på minst flere måneder. Den kommende tiden vil Mendes nemlig jobbe med å bringe Roald Dahls fantastiske historie om «Charlie og sjokoladefabrikken» til musikalscenen (apropos Roald Dahl: Han har faktisk skrevet manuset til en Bond-film, nemlig «You Only Live Twice» fra 1967).