Disney har, som vi har vært inne på flere ganger allerede, kjøpt Lucasfilm for fire milliarder dollar. Men viktigst: De lover tre nye «Star Wars»-filmer, og den første skal komme allerede i 2015.

George Lucas selv skal være med videre som «kreativ konsulent», men skal heldigvis (?) ikke regissere flere av filmene selv. Spørsmålet er: Hvem er rett mann eller kvinne (det siste hadde vært noe!) som kan ta «Star Wars» videre?

Vi spurte et lite knippe norske filmprofiler:

Magnus Martens, regissør «United» (2003) og «Arme Riddere» (2011)

– Disney har gjort mye bra og riktig med Marvel-universet etter at de tok over, og jeg er rimelig sikker på at Lucas’ univers ikke bare er i de beste hender – det kommer til å bli veldig mye bedre enn det har vært i de siste filmene. Lucas rotet det veldig til, og det føltes vel ut som at han hadde for mange folk rundt seg som bare sa «Ja, god idé, George!», uten at det egentlig var noen god idé. Med ham som «creative consultant» eller hva han nå blir, så blir det vel mer at det er han som sier «Ja, god idé, dere!». Bare at nå BLIR det faktisk gode idéer…Så jeg gleder meg veldig! De kan jo selvsagt bare velge og vrake regissører, men tipper at Joss Wheadon og JJ Abrams er høyt oppe på lista. Samt flere av regissørene i Pixar-systemet.

Tommy Wirkola, regissør «Kill Buljo» (2007), «Død snø» (2009) og «Hansel and Gretel: Witch Hunters» (2013)

Jeg er veldig positiv til Disneys oppkjøp av Lucasfilm. Som ihuga «Star Wars»-fan er jeg veldig glad for at vi nå får se episode 7, 8 og 9. Disney har gjort fornuftige valg rundt Marvel, så jeg tror at de kommer til å forvalte «Star Wars» på en god måte. Jeg aner ikke hvem som kommer til å få regijobben, men jeg synes Neill Blomkamp hadde vært et spennende valg.

Arild Østin Ommundsen, regissør «Mongoland» (2001), «Monstertorsdag» (2004), «Rottenetter» (2009)

– Å overta «Star Wars»-franchisen? Det er en skjebne jeg ikke ville ønsket min verste fiende! Sånn jeg ser det så var «Star Wars» bra barnefilmer på 1970-tallet. Det tre nye er ikke verdt å nevne en gang. Det er ikke mulig å trekke franchisen lenger ned i søla etter de tre filmene. Episode 1, 2 og 3? Kom igjen! Bare vås! Mange på min alder klager over de tre siste filmene, men de må innse at Star Wars er et barnefilmkonsept som fascinerer 10-åringer. At Disney overtar er ingenting å bekymre seg over.

Som du skjønner er jeg ikke så engasjert i disse filmene lenger. Men det kan bli kult, nå som de har fått Lucas ut av bildet. Det kan være bra for franchisen å få inn nye krefter med friske tanker – men vet ikke hvem det skulle vært. Jeg var jo ekstremt begeistret for filmene da jeg vokste opp, men tidene forandrer seg. Nå er «Twilight» som gjelder, sier en lattermild Ommundsen.

Ulrik Imtiaz Rolfsen, «Den siste revejakta» (2008), «Varg Veum – Bitre blomster» (2007), «Izzat» (2005)

– Hvem som burde regissere den nye Star Wars-filmen? Bortsett fra meg selv? I utgangspunktet blir jeg litt skremt av Disney-oppkjøpet, selv om Lucasfilm er veldig kommerst i seg selv. Hele Star Wars-universet er jo en veldig personlig greie for George Lucas da, så akkurat det blir jo litt spesielt kanskje. Jeg er ikke så glad i de nyeste filmene i serien. For meg er det eneren, og kanskje toeren som er noe.

Når det gjelder regissører hadde jo vært spennende med Christopher Nolan. Han klarer å lage egne, troverdige univers og sånne ting. David Fincher og Paul Greengrass er jo noe helt annet kanskje, mer samfunnsengasjerte regissører som har fokus på autensitet og emosjonell nerve i filmene sine. Om jeg kunne velge selv ville jeg kanskje holdt en finger på min favoritt, Greengrass, men vet ikke om det hadde blitt Disney, for å si det sånn.

Tom Egeland, statist i «Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back» og forfatter

Med tanke på at de første «Star Wars»-filmene var de beste, er jeg usikker på hva Walt Disney har å tilføre dette universet – utover en morsom sidekick og happy ending. Hadde vært kult å se hva Ulrik Imtiaz Rolfsen ville gjort med «Star Wars» som regissør.

Birger Vestmo, programleder i Filmpolitiet

– I mine øyne er dette i utgangspunktet positivt. Jeg ser det samme som George Lucas må har gjort, at han ikke lengre er mannen som kan videreføre universet. At Disney har de musklene som skal til for å videreføre den foretningsvirksomheten «Star Wars» har blitt. Med tanke på merchandise-businessen som er oppe på multimillion-nivå. Disney har vist at de har krefter til å takle dette. F. eks gjennom samarbeidet med Pixar. Merch-salget til «Biler» er jo enormt. Dette oppkjøpet har potensial til å gjenopprette universet fra søla som de tre siste filmene var. Disney har jo gjort det veldig bra med Marvel-filmene etter at de ble oppkjøpt. Det er et lykkelig giftemål! Jeg tror de kommer til å forvalte Lucasfilm godt, på en måte som også kan tilfredstille gamlefansen og samtidig nå ut til nye fans. Men de vil nok først og fremst henvende seg til et yngre publikum.

Vi i Filmpolitiet tror at kanskje Han Solo og Prinsesse Leias barn er hovedfigurer i Star Wars: Episode VII. I Dark Empire-serien har de nemlig flere barn et sted. I forhold til regissørvalg, må vi nok innse at Disney ikke kommer til å ta store sjanser. Det er for mye penger på spill til at de kommer til å satse på en ung jypling. De kommer nok til å velge en regissør med etablert renommé og pondus. Joss Whedon kanskje, men han er opptatt med The Avengers 2 til 2015. JJ Abrams ga Star Trek et voldsomt løft. Gore Verbinski gjorde Rango og Pirates of the Carribean-filmene. Du kan si hva du vil om de filmene, men de klarte å være underholdende for barn og samtidig ha noe til de voksne. En annen i redaksjonen her foreslår Brad Bird.

Jon Bing. Dr. Juris, Professor ved senter for rettsinformatikk, forfatter

– Hm spennende nyheter dette da! Men jeg har ikke tid til å si noe om det, jeg er ute og reiser ser du. Jeg er i Tyskland. Men jeg gleder meg til å lese om dette i bloggen din. Hei.