Det er mange filmer som tar for seg tidligere amerikanske presidenter om dagen. Noen av den mer fantasifulle sorten, som nylige «Abraham Lincoln: Vampire Hunter», mens den kommende Lee Daniels-filmen «The Butler» nok blir en langt mer sober affære.

I «The Butler» følger vi butleren Eugene Allen (spilt av Forest Whitaker), som jobbet for hele åtte amerikanske presidenter i Det hvite hus i perioden 1952 til 1986.

Den siste presidenten Allen jobbet for, var Ronald Reagan – som i «The Butler» skal spilles av Alan Rickman («Die Hard»-skurken, du vet). Nancy Reagan spilles overraskende nok av Jane Fonda.

Men Rickman er ikke den eneste som gjør seg klar til rollen som Ronald Reagan. Mike Newell (som forøvrig regisserte Rickman i «Harry Potter og ildbegeret») har akkurat takket ja til å lage filmen «Reykjavik», som skal ta for seg det historiske toppmøtet mellom Reagan og Mikhail Gorbatsjov i nettopp Reykjavik i 1986.

Ifølge THR har selveste Michael Douglas takket ja til å spille president Reagan i denne filmen. Hvem som skal spille Gorbatsjov, er ikke kjent ennå.

Filmens handling skal finne sted over de viktige dagene i Islands hovedstad i 1986, der de to stormaktene USA og Sovjet endelig skulle prøve å redusere spenningen mellom øst og vest, attpåtil med Tjernobyl-ulykken som et mørkt bakteppe.

Samtalene brøt som kjent sammen i de siste minuttene, men det hele var ikke forgjeves: Året etter ble de to stormaktene enige om felles atomnedrusting, og en hel verden kunne etterhvert begynne å puste litt mer lettet ut.

Det er Ridley Scott og David W. Zucker som produserer filmen, som er basert på et manus av Kevin Hood. Innspillingen starter først i mars – overraskende nok ikke på Island, men i Tyskland et sted.

Budsjettet for «Reykjavik» er på ti millioner dollar, noe som nok bare blir småpenger i forhold til etterhvert stjernespekkede «The Butler»:

I tillegg til Rickman som Reagan, skal John Cusack spille Richard Nixon; Robin Williams spille Dwight Eisenhower; James Marsden spille John F. Kennedy og Liev Schreiber spille Lyndon B. Johnson. Hvem som skal spille Gerald Ford, Jimmy Carter og Harry Truman gjenstår å se.

Så må vi jo ikke glemme at Ronald Reagan selv spilte i over 50 filmer gjennom sin skuespillerkarriere: